Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z twarogiem i marmoladą

Drożdżówki z twarogiem i marmoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Drożdżówki z twarogiem i marmoladą"

Składniki

  • 50 dag mąki pszennej
  • 4 dag świeżych (lub 2 dag suszonych) drożdży
  • łyżka miodu
  • 3 jajka
  • 25 dag mleka
  • sól
  • 8 dag miękkiego masła. 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 40 dag twarogu półtłustego
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 15 łyżeczek marmola dy truskawkowej
  • 2 dag rodzynek
  • 4 łyżki miękkiego masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Letnie mleko połącz z miodem oraz 2 jajkami. Dodaj mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (jeśli używasz świeżych – wcześniej zrób zaczyn), miękkie masło i szczyptę soli. Wyrób gładkie ciasto. Następnie przykryj je i pozostaw w cieple, aby podwoiło swoją objętość.

  2. Przygotuj masę serową. Do miski włóż zmielony twaróg, dodaj miękkie masło, cukier, żółtko, cukier wanilinowy oraz skórkę otartą z cytryny i wymieszaj.

  3. Z ciasta uformuj kulki równej wielkości (ok. 15 sztuk). Blachę wyłóż pergaminem i ułóż na niej kuleczki, zachowując odstępy. Przykryj i trzymaj w cieple 20-30 min. Następnie szklanką zrób w każdej bułeczce mocne wgłębienie i wypełnij je serową masą. Do środka farszu twarogowego dodaj po łyżeczce marmolady truskawkowej i udekoruj rodzynkami. Brzegi bułeczek posmaruj rozmąconym jajkiem.

  4. Piekarnik nagrzej wcześniej do temperatury 200° C. Wstaw blachę z bułeczkami i piecz je około 20 min.

  5. (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 245 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń