Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżówki z twarogiem i marmoladą"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 51
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3598
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 129
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 859
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 51
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3598
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 129
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 859
Składniki
Letnie mleko połącz z miodem oraz 2 jajkami. Dodaj mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (jeśli używasz świeżych – wcześniej zrób zaczyn), miękkie masło i szczyptę soli. Wyrób gładkie ciasto. Następnie przykryj je i pozostaw w cieple, aby podwoiło swoją objętość.
Przygotuj masę serową. Do miski włóż zmielony twaróg, dodaj miękkie masło, cukier, żółtko, cukier wanilinowy oraz skórkę otartą z cytryny i wymieszaj.
Z ciasta uformuj kulki równej wielkości (ok. 15 sztuk). Blachę wyłóż pergaminem i ułóż na niej kuleczki, zachowując odstępy. Przykryj i trzymaj w cieple 20-30 min. Następnie szklanką zrób w każdej bułeczce mocne wgłębienie i wypełnij je serową masą. Do środka farszu twarogowego dodaj po łyżeczce marmolady truskawkowej i udekoruj rodzynkami. Brzegi bułeczek posmaruj rozmąconym jajkiem.
Piekarnik nagrzej wcześniej do temperatury 200° C. Wstaw blachę z bułeczkami i piecz je około 20 min.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 245 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie