Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj proponuje Wam przepis na pyszną szarlotkę w zupełnie innym wydaniu. Waniliowo – czekoladowa szarlotka bez pieczenia i z bita śmietaną. Wspaniały dodatek do jesiennej kawy. Szarlotka jest bardzo łatwa do zrobienia i nie musicie włączać piekarnika aby móc się nią rozkoszować. Tanie, ale pyszne sezonowe ciasto.
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 856
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8277
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13117
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 447
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 141
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2275
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 856
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8277
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13117
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 447
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 141
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2275
Składniki
Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne. Przygotowane w ten sposób jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie przełożyć je do garnka i dusić na małym grzaniu z dodatkiem soku cytryny, cukrem, cynamonem i 400 ml wody. Kiedy cukier się rozpuści, jabłka zdjąć z grzania i podzielić na dwie równe części.
Do jednej z nich dodać budyń waniliowy, rozpuszczony w 100 ml zimnej wody, a do drugiej budyń czekoladowy również rozpuszczony w 100 ml zimnej wody i dobrze wymieszać. Każdą z przygotowanych porcji jabłek ponownie zagotować do zgęstnienia.
Tortownicę, moja o wymiarach 24 cm x 24 cm, wyłożyć namoczonymi w kawie herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć masę jabłkowo – waniliową. Jabłka dobrze wyrównać i wyłożyć na niej warstwę herbatników, namoczonych w kawie. Na herbatnikach wyłożyć masę jabłkowo – czekoladową, wyrównać i przykryć warstwą herbatników. Tortownicę z szarlotka wstawić do lodówki do wystygnięcia i stężenia.
Na koniec ubić śmietankę i ułożyć ja na wystudzonej szarlotce. Całość można posypać kakao. Szarlotkę ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc. Smacznego!