Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Eklerki to moje ulubione ciastka. Zawsze przerażało mnie zrobienie gotowanego ciasta, słyszałam że jest je bardzo ciężko wykonać. Całkiem niedawno się zdecydowałam i okazało się, że nie ma w tym żadnej trudności. Ten przepis nadaje się zarówno do eklerków jak i do ptysiów. Polecam wszystkim i zapraszam do spróbowania. Przepis pochodzi z bloga http://patesucree.wordpress.com/
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2978
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 128
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 52
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 64
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2978
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 128
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 52
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 64
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Składniki
Wodę z masłem i solą zagotować. Doprowadzić do wrzenia, wymieszać. Zdjąć z ognia i od razu zasypać mąką. Dobrze wymieszać (ciasto powinno być jak plastelina). Wrócić z garnkiem na ogień i rozcierać ciasto płaską stroną łyżki aż będzie gładkie i lśniące. Odstawić z kuchenki.
Gdy masa nieco ostygnie, dodawać po jednym jajku. Ja po wbiciu każdego jajka najpierw przez chwilę miksuję masę (końcówką do ucierania) a następnie znowu drewnianą łyżką rozcieram. Ciasto po jakims czasie wraca do ładnej, bardziej zwartej konstystencji. Ilość jajek waha się w zalezności od ich wielkości. Po dodaniu 4 jajka nalezy zwrócić uwagę na gęstość masy – musimy pamiętać, że ciasto powinno w miare zachować kształt po uformowaniu na blaszce.
Blache do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować (w zalezności od tego, czy robimy ptysie czy eklery) albo “kulki” albo paski – wymiary mniej więcej 10x3cm. Można do tego użyć rękawa cukierniczego, albo zrobić to łyżką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok 200 stopni i piec 25-30 min.
W tym czasie przygotować krem. Smietanke ubić na sztywno (można dodać ŚmietanFixu). Wciąż ubijając ( na wolnych obrotach miksera) dodać serek mascarpone. Gdy ładnie się połączą, dosłodzić do smaku.
Upieczone eklery wystudzić a następnie przekroić na pół. Przełożyć kremem. Opcjonalnie polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub posypać cukrem pudrem.