Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, wilgotny i ekspresowy do zrobienia piernik świąteczny. Fantastyczny, wypróbowany przepis, który zawsze się sprawdza. Można go zrobić dosłownie na ostatnia chwile. Idealny na Święta.
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 464
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6645
W czasach przed maszynkami do mielenia, wszystkie kotlety były ręcznie siekan...
Odsłon: 189
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 464
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6645
W czasach przed maszynkami do mielenia, wszystkie kotlety były ręcznie siekan...
Odsłon: 189
Składniki
W misce utrzeć jajka ze szczypta soli i cukrem, na puszysta masę. Następnie dodać miód i dobrze wymieszać. Do masy jajecznej dodać kolejno pozostałe składniki i dobrze wymieszać łyżką.
Dobrze wymieszane ciasto przelać do formy / keksówki wyłożonej pergaminem i piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. C do suchego patyczka, około 40 minut. Funkcja piekarnika góra – dół.
Upieczony piernik wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Wystudzony piernik przekroić wzdłuż na pół i posmarować powidłami. Powidła można lekko podgrzać w garnuszku, aby dały się lepiej rozsmarowywać. Następnie złożyć połówki piernika ze sobą i lekko docisnąć.
Gotowy piernik posypać cukrem pudrem lub posmarować czekoladową polewą. Przyozdobić według uznania. Smacznego!