Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tłusty czwartek już przed nami... Polecam szybkie, smaczne, chrupiące faworki, które zawsze wychodzą
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33310
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9710
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2188
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4182
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 930
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33310
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9710
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2188
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4182
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 930
Składniki
Mąkę, śmietanę, żółtka, sól, proszek do pieczenia oraz spirytus lub ocet kolejno wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy śmietanę lub mąkę (ale przy dokładnie odmierzonych podanych proporcjach nic nie trzeba dodawać). Wyrobione ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego. Rozwałkować i kroić paski szer. 3 cm i dł. 10-15 cm, w środku przeciąć o dł. 5-6 cm.
Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie układamy na talerzu wyłożonym bibułą do osączenia lub ręcznikiem papierowym i posypujemy cukrem pudrem.