Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tłusty czwartek już przed nami... Polecam szybkie, smaczne, chrupiące faworki, które zawsze wychodzą
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
Składniki
Mąkę, śmietanę, żółtka, sól, proszek do pieczenia oraz spirytus lub ocet kolejno wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy śmietanę lub mąkę (ale przy dokładnie odmierzonych podanych proporcjach nic nie trzeba dodawać). Wyrobione ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego. Rozwałkować i kroić paski szer. 3 cm i dł. 10-15 cm, w środku przeciąć o dł. 5-6 cm.
Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie układamy na talerzu wyłożonym bibułą do osączenia lub ręcznikiem papierowym i posypujemy cukrem pudrem.