Do góry

Desery Przepis na:

Faworki

Faworki

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 121

Dodano:

Odsłon: 367

Tłusty czwartek już przed nami... Polecam szybkie, smaczne, chrupiące faworki, które zawsze wychodzą

Składniki

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka spirytusu lub octu
  • olej do smażenia
  • Cukier puder
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę, śmietanę, żółtka, sól, proszek do pieczenia oraz spirytus lub ocet kolejno wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy śmietanę lub mąkę (ale przy dokładnie odmierzonych podanych proporcjach nic nie trzeba dodawać). Wyrobione ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego. Rozwałkować i kroić paski szer. 3 cm i dł. 10-15 cm, w środku przeciąć o dł. 5-6 cm.

  2. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie układamy na talerzu wyłożonym bibułą do osączenia lub ręcznikiem papierowym i posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 27 lutego Bardzo apetyczne!:)Uwielbiam faworki:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń