Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z cyklu smaki dzieciństwa :) Przepis wygrzebany ze starego zeszytu mamy :)
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 6222
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 335
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13397
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2674
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 6222
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 335
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13397
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2674
Składniki
Białka ubijamy, dodajemy cukier i ponownie ubijamy na sztywno. Dodajemy pół żółtek. Gdy będą rozmieszane dodajemy powoli wodę, potem olej, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Obie części wylewany do dwóch jednakowych form. (40x13) Piec w średnio nagrzanym piekarniku.
MASA: Jedna szklankę mleka gotujemy z cukrem. Do drugiej dodajemy żółtko, cukier waniliowy i mąkę. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy resztę mleka z wcześniej wymieszanymi składnikami i gotujemy budyń. Gdy ostygnie ucieramy masło na gładką masę i po jednej łyżce dodajemy do niego wcześniej przygotowany budyń.
Gdy ciasto ostygnie, kroimy go na kanapki. Każdą kanapkę smarujemy masą i na przemian układamy raz jasną, raz ciemną kromkę.
Ciasto można polać czekoladą i posypać migdałami. Pyszności :)