Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 133
Dodano: 31.08.2010
Odsłon: 38100
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Białka ubijamy, dodajemy cukier i ponownie ubijamy na sztywno. Dodajemy pół żółtek. Gdy będą rozmieszane dodajemy powoli wodę, potem olej, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Obie części wylewany do dwóch jednakowych form. (40x13) Piec w średnio nagrzanym piekarniku.
MASA: Jedna szklankę mleka gotujemy z cukrem. Do drugiej dodajemy żółtko, cukier waniliowy i mąkę. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy resztę mleka z wcześniej wymieszanymi składnikami i gotujemy budyń. Gdy ostygnie ucieramy masło na gładką masę i po jednej łyżce dodajemy do niego wcześniej przygotowany budyń.
Gdy ciasto ostygnie, kroimy go na kanapki. Każdą kanapkę smarujemy masą i na przemian układamy raz jasną, raz ciemną kromkę.
Ciasto można polać czekoladą i posypać migdałami. Pyszności :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (16)

Biedroneczka 04 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
U nas to jest "metrowiec". Robi się do tego polewę czekoladową i posypuje kokosem, a do kremu też dodaje się kokos.1 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 12 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Ja znam to ciasto jako "Metrowiec". Zaciekawiła mnie propozycja Agi32. Ciasto godne polecenia.Pozdrawiam.1 Kto głosował? | Odpowiedz

krejzolkaa 19 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Moja mama zawsze robi to ciasto i u mnie mówi się na nie "Tasiemiec" :)Jest przepyszne,samkuje jak tort,tylko że nie ma jego wyglądu:)
Polecam:)
1 Kto głosował? | Odpowiedz

dobew 08 października 2010Zgłoś do usunięcia
Też TAK pomyślałam, że można przed przełożeniem masą pokroić ciasto wzdłuż a potem już jako porcje - w poprzek, ale nie byłam pewna czy będzie taki ładny efekt. Piękne dzięki ! Pozdrawiam !1 Kto głosował? | Odpowiedz

aga32 07 października 2010Zgłoś do usunięcia
Polecam wersję cytrusową-do jasnego dodaję skórkę otartą z cytryny,a do kremu dodaję olejek pomarańczowy.Zawsze to jakaś odmiana:)))
;
1 Kto głosował? | Odpowiedz

lychas77 07 października 2010Zgłoś do usunięcia
ja mam ten przepis u mnie jako METROWIEC, ale popieram propagowanie i polecam goraco !!!1 Kto głosował? | Odpowiedz

haber 07 października 2010Zgłoś do usunięcia
Żeby uzyskać taki efekt jak na przednim kawałku ciasta można zrobić dwojako: 1.poskładane ciasto z kromek kroić ukośnie;2. kromki kroić wzdłuż ciasta i sładać długie kromki a potem kroić ciast o w poprzek :)
Pozdrawiam
1 Kto głosował? | Odpowiedz

mniamu 07 października 2010Zgłoś do usunięcia
...po prostu ciasto kroimy na skos i wtedy wychodzą piękne pionowe pasy...też znam ten przepis...pyszności :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

haber 07 października 2010Zgłoś do usunięcia
Ciasto kroi sie na ukos.Na zdjęciu na wprost widać już ukrojony kawałek ciasta i dlatego są pionowe paski.ale dalej widac że składa się go z kromek ,a pomiędzy kromkami jest krem.1 Kto głosował? | Odpowiedz

dobew 07 października 2010Zgłoś do usunięcia
Kroić na kromki ? a jak powstaje ten efekt pasków pionowych? czegoś chyba nie kumam, a chciałabym.Podpowiedz, proszę !
1 Kto głosował? | Odpowiedz