Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z cyklu smaki dzieciństwa :) Przepis wygrzebany ze starego zeszytu mamy :)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11910
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1308
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12548
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3699
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11910
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1308
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12548
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3699
Składniki
Białka ubijamy, dodajemy cukier i ponownie ubijamy na sztywno. Dodajemy pół żółtek. Gdy będą rozmieszane dodajemy powoli wodę, potem olej, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Obie części wylewany do dwóch jednakowych form. (40x13) Piec w średnio nagrzanym piekarniku.
MASA: Jedna szklankę mleka gotujemy z cukrem. Do drugiej dodajemy żółtko, cukier waniliowy i mąkę. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy resztę mleka z wcześniej wymieszanymi składnikami i gotujemy budyń. Gdy ostygnie ucieramy masło na gładką masę i po jednej łyżce dodajemy do niego wcześniej przygotowany budyń.
Gdy ciasto ostygnie, kroimy go na kanapki. Każdą kanapkę smarujemy masą i na przemian układamy raz jasną, raz ciemną kromkę.
Ciasto można polać czekoladą i posypać migdałami. Pyszności :)