Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i szybkie ciasto z herbatników i kaszy mannej, bez pieczenia!
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3921
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415192
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2493
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3921
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415192
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2493
Składniki
Przygotować blachę do pieczenia, najlepiej nie za dużą, by ciasto było wyższe. Zwykłe herbatniki (bez czekolady) należy poukładać równo na dnie blachy.
Zagotować mleko z kostką margaryny, cukrem i cukrem waniliowym.
Do gotującego się mleka (na bardzo małym ogniu) powoli dodawać kaszę manną, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje dodać kakao, ciągle mieszając!
Na wyłożone na blasze herbatniki należy wylać gorącą masę, następnie wyłożyć na górę herbatniki z czekoladą lekko uciskając (stroną czekoladową do góry).
Gorąca masa zmiękczy herbatniki i rozpuści czekoladę. Po ostygnięciu gotowe do jedzenia, chociaż lepiej smakuje lekko schłodzone w lodówce. Ciasto należy kroić wzdłuż brzegów herbatników. Smacznego!