Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4
Dodano: 09.06.2011
Odsłon: 12776
> 6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Przygotować blachę do pieczenia, najlepiej nie za dużą, by ciasto było wyższe. Zwykłe herbatniki (bez czekolady) należy poukładać równo na dnie blachy.
Zagotować mleko z kostką margaryny, cukrem i cukrem waniliowym.
Do gotującego się mleka (na bardzo małym ogniu) powoli dodawać kaszę manną, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje dodać kakao, ciągle mieszając!
Na wyłożone na blasze herbatniki należy wylać gorącą masę, następnie wyłożyć na górę herbatniki z czekoladą lekko uciskając (stroną czekoladową do góry).
Gorąca masa zmiękczy herbatniki i rozpuści czekoladę. Po ostygnięciu gotowe do jedzenia, chociaż lepiej smakuje lekko schłodzone w lodówce. Ciasto należy kroić wzdłuż brzegów herbatników. Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Annuar 09 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Również robię i lubię to szybkie ciasto. Zwykle do masy daję kilka kropel olejku migdałowego. Ostatnio dodałam pokrojone suszone śliwki, co nadało ciekawego smaczku.0 Kto głosował? | Odpowiedz

alutka50 09 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
A jakby tak zamiast margaryny dać troche masła?0 Kto głosował? | Odpowiedz

Anecia_111 09 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Jeżeli chcemy by ciasto miało inny smak i kolor, można dodać zamiast kakao np. odrobinę gęstego soku malinowego (tylko trzeba uważać żeby nie było za słodkie - wtedy lepiej dodać mniej cukru). Polecam!0 Kto głosował? | Odpowiedz