Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
miękkie, puszyste, po prostu idealne pączki na Tłusty Czwartek
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9567
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1100
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 198
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20841
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9567
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1100
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 198
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20841
Składniki
Ciasto parzone: Margarynę zagotowujemy z wodą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, energicznie mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od garnka i zrobi się kula, przekładamy do miski. Do ostudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku, ucieramy aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Pergamin tniemy w kwadraty 8 cm, odrysowujemy kółka o średnicy 5 cm, papier smarujemy olejem. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto na obrysowane kółka. W rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy delikatnie ciasto papierem do góry. ( Papier po 1-2 minutach zacznie sam odchodzić, można sobie pomóc szczypcami aby się nie poparzyć). Pączki smażymy około 4-5 minut z każdej strony. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Lukier: cukier puder ucieramy z wrzątkiem. Za pomocą pędzelka rozsmarowujemy lukier na wystudzonych pączkach