Do góry

Desery Przepis na:

Hiszpańskie pączki

Przepis dnia 2016-02-03
Hiszpańskie pączki

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 694

Dodano:

Odsłon: 20841

miękkie, puszyste, po prostu idealne pączki na Tłusty Czwartek

Składniki

  • Ciasto parzone: 1 1/5 szkl. mąki, 1 szkl. wody, 125 g margaryny, 4 jajka, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Lukier: 8 łyżek cukru pudru, 3-4 łyżki gorącej wody
  • Dodatkowo: 1 l oleju do smażenia, pergamin
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Hiszpańskie pączki

Przygotowanie

  1. Ciasto parzone: Margarynę zagotowujemy z wodą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, energicznie mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od garnka i zrobi się kula, przekładamy do miski.
    Do ostudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku, ucieramy aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego.
    Pergamin tniemy w kwadraty 8 cm, odrysowujemy kółka o średnicy 5 cm, papier smarujemy olejem. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto na obrysowane kółka.
    W rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy delikatnie ciasto papierem do góry. ( Papier po 1-2 minutach zacznie sam odchodzić, można sobie pomóc szczypcami aby się nie poparzyć). Pączki smażymy około 4-5 minut z każdej strony. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

    Lukier: cukier puder ucieramy z wrzątkiem.
    Za pomocą pędzelka rozsmarowujemy lukier na wystudzonych pączkach

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń