Desery Przepis na:
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Cukier, mąkę, kaszkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą, podzielić na dwie części. Pierwszą część wysypać na blaszkę.
Margarynę, najlepiej prosto z lodówki (nawet lekko zmrożoną) kroić na cienkie plasterki i układać na wysypaną na blaszce pierwszą część sypkich składników.
Na margarynę wykładamy starte na tarce (na dużych oczkach) jabłka. Posypujemy je cynamonem.
Na to wsypujemy pozostałe składniki sypkie i znów przykrywamy je warstwą plasterków margaryny.
Pieczemy ok. 30-40 min (180-200 st.)
Najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi i bitą śmietanką, ale na zimno bez dodatków też jest pyszne.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

kamillo11-12 05 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Spróbuję twojego przepisu:) Małe pytanie ananasy też mogą być??0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 17 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
Tzw. jabłecznik sypany :) Pyszna i bardzo łatwa, ale jest już taki sam przepis na Smakerze (od KaFForki)... Nawet trochę lepszy, bo warstw sypkich jest 3, a jabłek 2 i fajnie to wygląda, a zamiast margaryny używa się masła, które jest smaczniejsze...0 Kto głosował? | Odpowiedz