Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 141
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20742
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27849
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1085
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4416
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 141
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20742
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27849
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1085
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4416
Składniki
Cukier, mąkę, kaszkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą, podzielić na dwie części. Pierwszą część wysypać na blaszkę.
Margarynę, najlepiej prosto z lodówki (nawet lekko zmrożoną) kroić na cienkie plasterki i układać na wysypaną na blaszce pierwszą część sypkich składników.
Na margarynę wykładamy starte na tarce (na dużych oczkach) jabłka. Posypujemy je cynamonem.
Na to wsypujemy pozostałe składniki sypkie i znów przykrywamy je warstwą plasterków margaryny.
Pieczemy ok. 30-40 min (180-200 st.)
Najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi i bitą śmietanką, ale na zimno bez dodatków też jest pyszne.