Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, pyszny jabłecznik na kruchym spodzie.
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 26
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 26
Składniki
Zimną margarynę posiekałem, dodałem żółtka, proszek i mąkę, zagniotłem z tego ciasto. Ciasto schowałem do lodówki.
W tym czasie obrałem jabłka, pozbawiłem gniazd nasiennych i pokroiłem na plasterki. Można delikatnie podsypać cynamonem.
Białka ubiłem na sztywno, delikatnie dosypywałem cukier nadal ubijając. Ciasto podzieliłem na dwie części, większą wyłożyłem blaszkę (z papierem do pieczenia), mniejszą będę ”skubać” na wierzch.
Ciasto podsypałem kaszą manną (delikatnie, żeby chłonęła sok z jabłek), na kaszę wyłożyłem jabłka i przykryłem pianą z białek. Na koniec posypałem pozostawionym ciastem.
Piekłem około 60 minut w 160 stopniach.