Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik z galaretką i bitą śmietaną

Jabłecznik z galaretką i bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4631

Dodano:

Odsłon: 5237

Jabłecznik z galaretką i bitą śmietaną to ciasto, które po pierwszym kęsie powoduje rozkosz podniebienia i szaleństwo kubków smakowych. Ciasto jako całość rozpływa się wręcz w ustach. Jeśli mamy w planach zaprosić znajomych zachęcam by takie ciasto przygotować. W moim domu ten jabłecznik znika zaraz po tym jak już stężeje. Jest bardzo popularny wśród szarotek, chociaż tego ciasta szarlotką jakoś nazwać nie potrafię.

Składniki

  • Na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Jabłka:
  • 6- 7 dużych jabłek
  • 2 galaretki agrestowe
  • Bita śmietana:
  • 400 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy lub 1 czubata łyżeczka żelatyny
  • Dodatkowo:
  • słodkie kakao bądź naturalne
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jabłecznik z galaretką i bitą śmietaną

Przygotowanie

  1. Zrobiłam biszkopt.
    Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodałam cukier i ubijałam dalej. Kolejno dodawałam żółtka. Kiedy masa była już jednolita wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlałam olej. Wymieszałam i przelałam do blaszki 21×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok.25 minut w 180 stopniach.

  2. Usmażyłam jabłka
    Jabłka pokroiłam w drobną kostkę. Usmażyłam je na patelni z odrobiną wody. Do gorących jabłek wsypałam suchą galaretkę i wymieszałam do jej rozpuszczenia. Odstawiłam do ostygnięcia.

  3. Ubiłam śmietanę.
    Śmietanę ubiłam na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuściłam w 1/5 szklanki gorącej wody i ostudziłam. Dolałam do śmietany i ubijałam jeszcze chwilkę.

  4. Przełożyłam ciasto.
    Na biszkopt wyłożyłam tężejące jabłka a na jabłka ubitą śmietanę. Odstawiłam w zimne miejsce do całkowitego stężenia.
    Po tym czasie posypałam słodkim kakao.

  5. Notatki:
    * można posypać ciasto zwykłym kakao, ja użyłam tego co tylko rozpuszcza się w mleku i nie gotuje
    * zamiast agrestowych można użyć galaretek cytrynowych, albo wymieszać smaki
    * jak już wyłożyłam ubitą śmietanę na jabłka nie równałam powierzchni, łyżką robiłam górki
    * śmietanę ubijałam również ze śmietan-fixem, tym razem dodałam żelatyny

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń