Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłecznik z galaretką i bitą śmietaną to ciasto, które po pierwszym kęsie powoduje rozkosz podniebienia i szaleństwo kubków smakowych. Ciasto jako całość rozpływa się wręcz w ustach. Jeśli mamy w planach zaprosić znajomych zachęcam by takie ciasto przygotować. W moim domu ten jabłecznik znika zaraz po tym jak już stężeje. Jest bardzo popularny wśród szarotek, chociaż tego ciasta szarlotką jakoś nazwać nie potrafię.
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1783
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 53
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 129
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
Odsłon: 295
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1783
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 53
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 129
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
Odsłon: 295
Składniki
Zrobiłam biszkopt. Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodałam cukier i ubijałam dalej. Kolejno dodawałam żółtka. Kiedy masa była już jednolita wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlałam olej. Wymieszałam i przelałam do blaszki 21×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok.25 minut w 180 stopniach.
Usmażyłam jabłka Jabłka pokroiłam w drobną kostkę. Usmażyłam je na patelni z odrobiną wody. Do gorących jabłek wsypałam suchą galaretkę i wymieszałam do jej rozpuszczenia. Odstawiłam do ostygnięcia.
Ubiłam śmietanę. Śmietanę ubiłam na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuściłam w 1/5 szklanki gorącej wody i ostudziłam. Dolałam do śmietany i ubijałam jeszcze chwilkę.
Przełożyłam ciasto. Na biszkopt wyłożyłam tężejące jabłka a na jabłka ubitą śmietanę. Odstawiłam w zimne miejsce do całkowitego stężenia. Po tym czasie posypałam słodkim kakao.
Notatki: * można posypać ciasto zwykłym kakao, ja użyłam tego co tylko rozpuszcza się w mleku i nie gotuje * zamiast agrestowych można użyć galaretek cytrynowych, albo wymieszać smaki * jak już wyłożyłam ubitą śmietanę na jabłka nie równałam powierzchni, łyżką robiłam górki * śmietanę ubijałam również ze śmietan-fixem, tym razem dodałam żelatyny