Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne słodkości
Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na ok. godzinę do wyrośniecia, podwojenia objętości
Nastepnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek (można rozklepać dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydownie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na wysypanej mąką blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce. Składniki lukru rozetrzeć. Najlepiej, by lukier był w miarę rzadki; nakładać pędzelkiem.
Ensaimada to wyjątkowy i puszysty, hiszpański wypiek, zawinięty w kształcie ś...
Odsłon: 8006
Dzisiejszą propozycją obiadową są plastry schabu w sosie jaki robi moja mama
Odsłon: 79
mięso jest pyszne, aromatyczne, soczyste i mięciutkie
Odsłon: 78
Sprawdzony przepis na pyszny schab. U mnie w towarzystwie ryżu i ogórka kiszo...
Odsłon: 69
Dzisiejszą propozycją obiadową są plastry schabu w sosie jaki robi moja mama
Odsłon: 79
mięso jest pyszne, aromatyczne, soczyste i mięciutkie
Odsłon: 78
Sprawdzony przepis na pyszny schab. U mnie w towarzystwie ryżu i ogórka kiszo...
Odsłon: 69
Składniki
Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na ok. godzinę do wyrośniecia, podwojenia objętości
Nastepnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek (można rozklepać dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydownie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na wysypanej mąką blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce. Składniki lukru rozetrzeć. Najlepiej, by lukier był w miarę rzadki; nakładać pędzelkiem.
Przepisy Desery
Desery
Tarta z agrestem
Desery
Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną
Desery
Słodkie bułeczki drożdżowe z dżemem i posypką z kawy
Desery
deser z domową granolą
Tarta z agrestem
Delikatny smaczny deserek.
Odsłon: 50
Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną
Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...
Odsłon: 208