Do góry

Desery Przepis na:

Kakaowe rafaello

Kakaowe rafaello

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 9

Dodano:

Odsłon: 1376

Smak z dzieciństwa ;)

Składniki

  • 3 żółtka
  • herbatniki 300 g
  • 1 kostka masła
  • cukier ( ok 5 łyżek )
  • 1 op cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki kakao
  • wiórki kokosowe ( do dekoracji )
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Herbatniki zgniatamy "w drobny mak" ( robię to tłuczkiem można też w moździerzu )

  2. Żółtka oddzielamy od białek . Do wysokiego naczynia wsypujemy cukier waniliowy i zwykły cukier oraz kakao wszystko ucieramy na kogel mogel mikserem.

  3. W rondelku rozpuszczamy masło trzeba to robić powoli aby nam się nie przypaliło . Rozpuszczone masło wylewamy do naczynia z herbatnikami a na to kogel mogel. Wszystko mieszamy łyżeczką do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu formujemy dłońmi kuleczki i oprószamy wiórkami kokosowymi. Najlepiej smakuje kiedy złapie temperaturę z lodówki.

    Rafaelki można podawać solo lub z lodami :) . Zdjęć gotowych kuleczek nie zdążyłam zrobić wszystko zostało błyskawicznie zjedzone - takie pyszne :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń