Do góry

Desery Przepis na:

Kąski śledziowe w kwaśnej śmietanie

Kąski śledziowe w kwaśnej śmietanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19008

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Kąski śledziowe w kwaśnej śmietanie"

Składniki

  • 4 solone filety śledziowe
  • 2 średnie korniszony
  • 2 kwaskowe jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • po 2/3 szkl. majonezu oraz gęstej kwaśnej śmietany (ew. greckiego jogurtu naturalnego)
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 małe cukrowe cebule (ew. szalotki)
  • 1–2 łyżeczki octu jabłkowego
  • sałata
  • kiełki sojowe (albo rzeżucha) oraz pomidorki koktajlowe i cząstki pomarańczy do dekoracji
  • sól
  • czarny pieprz
  • szczypta cukru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kąski śledziowe w kwaśnej śmietanie

Przygotowanie

  1. Płaty śledziowe zalej zimną wodą, mocz przez 3–4 godziny, kilka razy w tym czasie zmieniaj wodę. Jeśli chcesz, by śledzie miały ostrzejszy smak, wymocz je w zalewie octowej: zagotuj 1 litr wody z 1 szkl. octu. Gdy zalewa wystygnie, włóż śledzie.

  2. Po ok. 2 godzinach wyjmij je, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Korniszony pokrój w kosteczkę. Jabłka umyj, obierz ze skórki, wytnij środki z pestkami. Miąższ pokrój w drobniutką kosteczkę albo zetrzyj na tarce o dużych otworach. Jabłka natychmiast skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

  3. Rozdrobnione jabłka i ogórki wymieszaj z majonezem oraz śmietaną. Sos przypraw solą, pieprzem, rozgniecionymi ziarenkami ziela angielskiego oraz szczyptą cukru i octem. Jeśli lubisz, możesz dodać do sosu także posiekany koperek.

  4. Śledzie wyjmij z wody, dobrze osusz. Filety potnij na ukośne niewielkie kawałki. Ułóż je na dużym talerzu. Polej przygotowanym sosem śmietanowym. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, by smaki dobrze się przeniknęły.

  5. Przed podaniem śledzie w sosie udekoruj listkami sałaty, pomidorkami koktajlowymi oraz cząstkami pomarańczy. Gotowe danie posyp kiełkami sojowymi, oprósz grubo mielonym czarnym pieprzem.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń