Do góry

Desery Przepis na:

Kawowe koszyczki z kremem kokosowo-rumowym

Kawowe koszyczki z kremem kokosowo-rumowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 19

Dodano:

Odsłon: 9873

Pyszne kruche kawowe ciasto z aromatycznym kokosowo-rumowym kremem

Składniki

  • Mąka pszenna, 250 g
  • margaryna, 125 g
  • żółtka, 4
  • kawa rozpuszczalna, 4 łyżeczki
  • śmietana 12%, 2 łyżki
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • sól, 1 szczypta
  • serek mascarpone, 250 g
  • Śmietana 30%, 200 g
  • wiórki kokosowe, 3 kopiaste łyżki
  • cukier, 3,5 łyżki
  • Ciemny rum, 4 łyżki
  • żelatyna, 1 łyżka
  • orzechy włoskie, 20
  • margaryna do smarowania blachy, 2 łyżki
  • Bułka tarta, 3 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kawowe koszyczki z kremem kokosowo-rumowym

Przygotowanie

  1. Śmietanę mieszamy z kawą. Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekaną margarynę, żółtka, cukier waniliowy, sól i śmietanę wymieszaną z kawą. Zagniatamy na elastyczne, jednolite ciasto - zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1h.

  2. Śmietanę ubijamy z dodatkiem 1 łyżki cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na gładką masę. Dodajemy partiami serek mascarpone, wiórki kokosowe oraz rum. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i dodajemy do serka. Na koniec delikatnie wprowadzamy ubitą śmietanę i mieszamy na jednolita masę. Wstawiamy do lodówki.

  3. Ciasto wyjmujemy z lodówki i partiami rozwałkowujemy niezbyt grubo (maksymalnie na grubość 0,5 cm). Wykrawamy kółka za pomocą dużego kubka. Krążki ciasta umieszczamy w (wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą) blasze na muffiny. Pieczemy około 10 minut w temp 200 stopni na najniższej kratce piekarnika.

  4. Koszyczki studzimy a następnie nadziewamy kremem. Na wierzchu każdego koszyczka układamy połówkę orzecha włoskiego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń