Do góry

Desery Przepis na:

Klasyczny tort truskawkowy

Klasyczny tort truskawkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 251 Ocena: 1434

Dodano:

Odsłon: 338

Jest to przepis na mały torcik, który doskonale sprawdzi się na małe przyjęcia. Posmakuje każdemu. Krem jest dosyć łatwy w przygotowaniu. Jest to połączenie śmietany i serka mascarpone oraz truskawki. Dekoracja powstała z lukru plastycznego, co tworzy w sumie efekt zaskoczenia. Oczywiście możecie zastąpić lukier plastyczny kremem śmietanowym.

Składniki

  • ciasto biszkoptowe
  • mąka pszenna Typ 500 300 g
  • cukier 150 g
  • Proszek do pieczenia 10 g
  • jajka 5 szt.
  • krem śmietanowy
  • truskawki 500 g
  • śmietana 30 % 400 ml
  • serek mascarpone 250 g
  • Cukier puder 200 g
  • śmitanfix 15 g
  • nasączenie
  • woda 50 ml
  • sok z cytryny 30 ml
  • dekoracja
  • lukier plastyczny jasny 200 g
  • lukier plastyczny ciemny 200 g
  • masło 200 g
  • Cukier puder 100 g
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Klasyczny tort truskawkowy

Przygotowanie

  1. Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Kroimy na trzy części.
    Krem śmietanowy: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Miksujemy. Krótko podgrzewamy. Przecedzamy przez sitko. Studzimy. Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy truskawki. Miksujemy. Chłodzimy 30 minut w lodówce.
    Nasączenie: Łączymy ze sobą wodę i sok z cytryny.
    Dekoracja: Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem. Lukier plastyczny jasny i ciemny wałkuje.
    Blaty ciasta nasączam. Przekładam kremem śmietanowym z truskawkami. Boki i wierzch tortu smaruje kremem maślanym. Boki obkładam lukrem plastycznym jasnym. Na wierzch układam lukier plastyczny ciemny. Ciasto chłodzę 4 godziny w lodówce.

  2. Zapraszam na mojego bloga !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń