Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienity smak tego ciasta zachwyci niejednego.. :)
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 35
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 26
Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla...
Odsłon: 208957
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 35
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 26
Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla...
Odsłon: 208957
Składniki
Z 8 białek ubić pianę z cukrem, dodać 3 żółtka- po jednym, ubijając (resztę żółtek zostawić do kremu) następnie połączyć z mąką i proszkiem. Wsypać resztę składników i wymieszać.
Ciasto rozlać do dwóch średniej wielkości blach i piec ok. 40 min w 180 stopniach.
Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu. Wstawić do lodowki aby lekko stężała.
Syrop z brzoskwiń zagotować z 3 łyżkami cukru, zdjąć z ognia i mieszając wlewać do niego zawiesinę z 5 zoltek roztrzepanych z budyniami i szklanką wody. Zagotować, ostudzić, utrzeć masę z kostką masła.
Na wystudzonym krążku ciasta układać warstwami: połowę kremu, delicje lekko maczane w kawie, resztę kremu. Przykryć drugim krążkiem ciasta. Brzoskwinie pokroić w kostkę, wymieszać z tężejącą galaretką i wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodowki.
Ja dodatkowo nasączam krążki ciasta kawą, lub dodaje trochę alkoholu do kawy.