Do góry

Desery Przepis na:

Krem pomarańczowy

Krem pomarańczowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 753

Krem pomarańczowy jest bardzo nisko kalorzyczy, a mimo to wyjątkowo słodki.

Składniki

  • płatki żelatyny, 4
  • Jaja, 3
  • cukier, 4 łyżki
  • sok z pomarańczy, 1/4 l
  • starta skórka z pomarańczy
  • śmietana, 1/8 l 36%
  • torebka cukru waniliowego
  • 6 wiśni
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Krem pomarańczowy

Przygotowanie

  1. Żelatynę namoczyć w letniej wodzie. Żółtka, cukier, 2 łyżki soku pomarańczowego i odrobinę skórki pomarańczowej ubić na gładki krem. Żelatynę rozpuścić w małej ilości zagotowanego, po dokładnym eozmieszaniu dodać resztę soku i dokładnie wymieszać z kremem żółtkowym. Mieszaj aż krem zgęstnieje.

  2. Powoli dodaj ubitą na sztywno pianę z białek lekko mieszająć.

  3. Szklane pucharki napełnić kermem przykryć i odstawić do lodówki na godzinę.

  4. Bezpośrednio przed podaniem ubić śmietanę z cukrem waniliowym. Na koniec udekoruj krem bitą śmietaną i wisienkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 06 marca 2010 W czym rozpuszczamy żelatynę i czy podgrzewamy krem podczas mieszania, żeby zagęstniał?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń