Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, delikatne i zaskakujące połączeniem smaków- ciasto dla każdego łasucha :)
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1303
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24866
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 87
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1303
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24866
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 87
Składniki
Po upieczeniu i wystudzeniu, przekrawamy biszkopt na 2 spody. Następnie skrapiamy go ponczem.
POLEWA KRÓWKA: Do garnka wsypujemy 2 szkl. cukru i zalewamy je śmietanką "Łaciata 18%" (można użyć innej, gęstszej- należy wtedy dolać odrobinę mleka) i wstawiamy na bardzo mały ogień, mieszając od czasu, do czasu. Kiedy cukier się rozpuści, a całość nabierze karmelowego koloru, dodajemy 0,5 kostki tłuszczu- mieszamy, ściągamy garnek z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
KREM: Oddzielamy białko od żółtka (1 jajko). Białko ubijamy z cukrem (0,5 szkl.) na parze, aby powstała piana. Dodajemy żółtko i mieszamy całość (delikatnie). W misce rozkręcamy masło na miękką masę; kiedy masa jajeczna ostygnie, dodajemy ją bardzo powoli, po łyżce, do rozkręconego masła- wszystko wykręcamy na jednolita masę.
Na pierwszym spodzie biszkoptowym (wyponczowanym) rozsmarowujemy większą połowę kremowej masy; następnie dżem. Nakładamy drugi spód biszkoptowy, smarujemy resztą kremu. Całość polewamy lekko ostudzoną polewą krówkową i dekorujemy orzechami.