Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, delikatne i zaskakujące połączeniem smaków- ciasto dla każdego łasucha :)
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10150
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2767
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1883
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 727
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3993
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10150
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2767
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1883
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 727
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3993
Składniki
Po upieczeniu i wystudzeniu, przekrawamy biszkopt na 2 spody. Następnie skrapiamy go ponczem.
POLEWA KRÓWKA: Do garnka wsypujemy 2 szkl. cukru i zalewamy je śmietanką "Łaciata 18%" (można użyć innej, gęstszej- należy wtedy dolać odrobinę mleka) i wstawiamy na bardzo mały ogień, mieszając od czasu, do czasu. Kiedy cukier się rozpuści, a całość nabierze karmelowego koloru, dodajemy 0,5 kostki tłuszczu- mieszamy, ściągamy garnek z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
KREM: Oddzielamy białko od żółtka (1 jajko). Białko ubijamy z cukrem (0,5 szkl.) na parze, aby powstała piana. Dodajemy żółtko i mieszamy całość (delikatnie). W misce rozkręcamy masło na miękką masę; kiedy masa jajeczna ostygnie, dodajemy ją bardzo powoli, po łyżce, do rozkręconego masła- wszystko wykręcamy na jednolita masę.
Na pierwszym spodzie biszkoptowym (wyponczowanym) rozsmarowujemy większą połowę kremowej masy; następnie dżem. Nakładamy drugi spód biszkoptowy, smarujemy resztą kremu. Całość polewamy lekko ostudzoną polewą krówkową i dekorujemy orzechami.