Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto z nas nie zna smacznych kruchych babeczek, nadziewanych kremem budyniowym, bitą śmietaną czy galaretką? Dziś przychodzę z propozycją babeczek z wyśmienitym kremem bydyniowo-śmietanowym ze zdecydowanie wyczuwalną rumową nutą ????
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 425
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1798
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 362
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 425
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1798
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 362
Składniki
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier oraz masło, siekamy nożem na małe kawałki, dodajemy żółtka i zagniatamy szybko ciasto, z którego formujemy kulę, zawijamy w folię i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Foremki smarujemy odrobiną masła i wysypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka, którymi wylepiamy foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Jeśli chcemy, by babeczki zachowały piękny kształt, to polecam wyłożyć ciasto papierem i obciążyć kulkami ceramicznymi lub zwykłą fasolą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 15 minut, po czym zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze 5-10 minut, do ładnego zarumienienia. Po wystudzeniu babeczki wyjmujemy z foremek, nadziewamy kremem.
Krem Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu dodajemy do niego połamaną czekoladę, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie dodajemy rum, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy ją do przestudzonej masy budyniowej i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Próbujemy czy wystarczająco słodkie, jeśli nie, można dosłodzić cukrem pudrem.