Do góry

Desery Przepis na:

Kruche babeczki z kremem czekoladowym

Kruche babeczki z kremem czekoladowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 24

Dodano:

Odsłon: 291

Kto z nas nie zna smacznych kruchych babeczek, nadziewanych kremem budyniowym, bitą śmietaną czy galaretką? Dziś przychodzę z propozycją babeczek z wyśmienitym kremem bydyniowo-śmietanowym ze zdecydowanie wyczuwalną rumową nutą ????

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • Krem:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 mleka
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyki rumu (można ominąć)
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • owoce sezonowe (borówki, maliny, jeżyny)
  • opcjonalnie cukier puder do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kruche babeczki z kremem czekoladowym

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier oraz masło, siekamy nożem na małe kawałki, dodajemy żółtka i zagniatamy szybko ciasto, z którego formujemy kulę, zawijamy w folię i odstawiamy na pół godziny do lodówki.

    Foremki smarujemy odrobiną masła i wysypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka, którymi wylepiamy foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Jeśli chcemy, by babeczki zachowały piękny kształt, to polecam wyłożyć ciasto papierem i obciążyć kulkami ceramicznymi lub zwykłą fasolą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 15 minut, po czym zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze 5-10 minut, do ładnego zarumienienia.
    Po wystudzeniu babeczki wyjmujemy z foremek, nadziewamy kremem.

  2. Krem
    Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu dodajemy do niego połamaną czekoladę, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie dodajemy rum, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.

    Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy ją do przestudzonej masy budyniowej i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Próbujemy czy wystarczająco słodkie, jeśli nie, można dosłodzić cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń