Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kruche ciasteczka"
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38429
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1255
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38429
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1255
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, wsyp cukier puder, cukier wanilinowy, sól, wymieszaj. Dodaj posiekane na małe kawałki masło lub margarynę, jajko oraz żółtko. Następnie szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 min.
Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Foremką lub szklaneczką wykrawaj ciasteczka (można użyć foremki w kształcie jajka). Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej ciasteczka. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Włóż blachę z ciasteczkami. Piecz ok. 12 min do zezłocenia.
Białka ubij mikserem, a gdy już zaczną się pienić, powoli wsypuj przesiany cukier puder. Miksuj całość 10-15 min, aż do uzyskania pożądanej konsystencji lukru. Lukier podziel na dwie części, do jednej dodaj barwnik spożywczy. Wystudzone ciasteczka udekoruj lukrem i odłóż na kilka godzin, by lukier zastygł.
(bez czasu oczekiwania): 60 minut. Sztuka: 130 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie