Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 12

Sprawdzony przepis na "Kruche ciasteczka"

Składniki

  • 35 dag mąki pszennej
  • 18 dag zimnego masła lub margaryny
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli. Ponadto: 2 białka
  • 45 dag cukru pudru
  • czerwony barwnik spożywczy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kruche ciasteczka

Przygotowanie

  1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, wsyp cukier puder, cukier wanilinowy, sól, wymieszaj. Dodaj posiekane na małe kawałki masło lub margarynę, jajko oraz żółtko. Następnie szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 min.

  2. Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Foremką lub szklaneczką wykrawaj ciasteczka (można użyć foremki w kształcie jajka). Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej ciasteczka. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Włóż blachę z ciasteczkami. Piecz ok. 12 min do zezłocenia.

  3. Białka ubij mikserem, a gdy już zaczną się pienić, powoli wsypuj przesiany cukier puder. Miksuj całość 10-15 min, aż do uzyskania pożądanej konsystencji lukru. Lukier podziel na dwie części, do jednej dodaj barwnik spożywczy. Wystudzone ciasteczka udekoruj lukrem i odłóż na kilka godzin, by lukier zastygł.

  4. (bez czasu oczekiwania): 60 minut. Sztuka: 130 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń