Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 972
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 821
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12568
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 972
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 821
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12568
Składniki
1.Masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajko i żółtka zagnieść na gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie lub kleiste to należy owinąć je folią spożywczą i schłodzić w lodowce ok.15-30 min. (musi trochę stężeć, aby łatwiej się wałkowało).
2.Białko roztrzepać widelcem z 2 łyżeczkami cukru.
3.Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wycinać koła (moje były trochę mniejsze niż te robione szklanką).
4.Słonecznik wysypać na talerz. Kółka smarować białkiem z cukrem i posmarowaną powierzchnią położyć na słoneczniku, przycisnąć palcami, aby jak najwięcej słonecznika się przykleiło do ciasta.
5.Następnie gotowe ciastka układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka można blisko siebie układać, bo praktycznie nie rosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut., aż słonecznik będzie troszkę przyrumieniony.