Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką

Kruche ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 157

Dodano:

Odsłon: 8543

Połączenie kwaśnych porzeczek i słodkiej kokosowej kruszonki. Przepis pochodzi z blogu "Moje słodkie impresje"

Składniki

  • 2 szkl. mąki
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 120 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kruszonka:
  • 125 g masła
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. wiórków kokosowych
  • 0,5 szkl. cukru
  • Ponadto:
  • 3 szkl. porzeczek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 białka
  • 0,5 szkl. cukru
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kruche ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką

Przygotowanie

  1. Mąkę posiekać z zimnym masłem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
    Blachę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wyłożyć dno blachy, nakłuć widelcem i lekko zapiec (ok. 10 min w temp. 180°C).

  2. Masło roztopić i ostudzić, wymieszać z pozostałymi składnikami przeznaczonymi na kruszonkę.

  3. Bułkę tartą wysypać na podpieczony spód ciasta i na wierzch wysypać porzeczki.
    Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier za każdym razem dokładnie miksując.
    Gotową pianę rozłożyć na porzeczki i posypać kruszonką.
    Piec ok. 25-30 min w temp. 180°C. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maxymil 19 lipca 2013 na pewno pychota ,wygląda obłędnie ,ślinotoki w szaleją,super.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń