Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sezonie na śliwki nie może zabraknąć ciasta ze śliwkami. Oto jedna z moich propozycji na takie ciacho. Bardzo delikatne ciasteczko rozpływające się w ustach.
Aromatyczna papryka, smaczny tuńczyk w połączeniu z łazankami , świetne danie...
Odsłon: 134
Pyszna,lekka legumina ,dietetyczna z owocami .Dzieci będą chętnie kaszkę zjad...
Odsłon: 6619
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 75
Aromatyczna papryka, smaczny tuńczyk w połączeniu z łazankami , świetne danie...
Odsłon: 134
Pyszna,lekka legumina ,dietetyczna z owocami .Dzieci będą chętnie kaszkę zjad...
Odsłon: 6619
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 75
Składniki
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki na ciasto razem zagniotłam. Podzieliłam wygniecione ciasto na dwie równe części i schłodziłam w lodówce przez ok. 1 godzinę. Jedną połówkę ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 21x24 cm. Ciasto nakłułam w wielu miejscach widelcem. Wstawiłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawałam cukier i ubiłam na sztywną, puszystą masę. Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszałam. Podpieczone ciasto wyciągnęłam z piekarnika i wyłożyłam na nie wydrylowane śliwki skórką do spodu. Na śliwki wyłożyłam bezę i starłam na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. Wstawiłam do piekarnika na jeszcze ok. 50 minut.
Przed podaniem posypałam cukrem pudrem.