Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, niezbyt słodkie, zaspokoi wymagania nawet najbardziej wybrednych...
 
         
         
         
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54288
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 579
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5697
 
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54288
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 579
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5697
 
         
         
                Składniki
Wyrobić ciasto dodając kolejno składniki: mąkę, jajka pokrojoną margarynę (zaczynać wyrabiać, ale nie doprowadzić do całkowitego połączena składników, tylko do ich wymieszania) cukier puder wymieszany z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, a na koniec śmietanę. Dopiero teraz solidnie wyrobić ciasto. Bedzie go sporo...
wyrobione ciasto położyc do lodówki pod zamrażalnik lub w miejsce największego chłodzenia
Śliwki umyć i osuszyć. Przekrajać na połówki i wyciągnąć pestki.
Schłodzonym ciastem wykładać blachę, "wyklejając" małymi i cieniutkimi kawałkami. Ciasto dosyć sporo urośnie podczas pieczenia, więc powinno być naprawdę cienkie. Wyklejamy całe dno i boki do połowy wysokości.
Śliwki układamy dosyć ściśle obok siebie, wypukłą stroną do dołu. Można posypać cukrem waniliowym Następnie górę ozdabiamy paskami z ciasta układając "kratę". Piec w rozgrzanym do 200* piekarniku ok 50-60 min, az ciasto będzie miało złoty kolor. Smacznego! Z pewnościa pozostanie połowa ciasta ;) Włóż je do zamrażarki, będzie gotowe na następny raz ;)