Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już niedługo lato, a co latem smakuje najbardziej ? Lody oczywiście, dziś przepis podstawowy , który niedługo będę modyfikować smakami. Smacznego !
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 104
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 2351
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2862
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 104
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 2351
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2862
Składniki
Przygotowujemy sobie 3 miski, najlepiej 2 z nich żeby były wysokie. Do tej najniższej wrzucamy żółtka , 100 gram cukru, cukier waniliowy i wlewamy 2 łyżki wody - miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Do kolejnej miski wlewamy białka i ubijamy na sztywna pianę. Następnie łyżka po łyżce dodajemy pozostałe 100 gram cukru. Ubijamy chwilę na wysokich obrotach ( ja używam ręcznego miksera). W misce numer 3 ubijamy kremówkę, również na sztywno.
Kiedy wszystko jest gotowe łączymy nasze składniki w jednej misce, ja robię to w tej gdzie mam jajeczną masę, dodaje po łyżce z każdej z misek i miksuje parę sekund na najwolniejszych obrotach miksera. Następnie przekładamy masę do pojemnika który możemy zamknąć i wkładamy do zamrażarki. Przez pierwsze 2 godziny dobrze by było zamieszać lodami żeby nie utworzyły się sopelki lodu:) Np co 30min lekko przemieszać lub użyć miksera na najwolniejszych obrotach, a potem zamknąć na dobre na noc :)