Do góry

Desery Przepis na:

Makowe serduszka

Makowe serduszka

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 20

Dodano:

Odsłon: 863

Moja przyjaciółka z liceum i studiów (pozdrawiam serdecznie Justynę) uwielbiała drożdżówki z makiem. Specjalnie dla niej i dla innych miłośników tego rodzaju wypieków podaję przepis na makowe, drożdżowe serca.

Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 9 łyżek cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 160 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2 duże łyżki stopionego i ostudzonego masła
  • 100 g zmielonego maku
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18 % tłuszczu
  • 2-3 łyżki Amaretto (ewentualnie aromatu migdałowego)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makowe serduszka

Przygotowanie

  1. Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami cukru oraz letnim mlekiem. Rozczyn zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu.

  2. Mąkę wymieszać z 4 łyżkami cukru, solą.

  3. Dodać rozczyn drożdżowy, jajko i dokładnie wyrobić. Następnie dodać masło i ponownie wyrobić.

  4. Ciasto zostawić do wyrośnięcia (ok. 40-45 minut) w ciepłe miejsce.

  5. Zmielony mak połączyć ze śmietaną oraz 3 łyżkami cukru i amaretto.

  6. Wyrośnięte ciasto oraz masę makową podzielić na 10 porcji. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na okrągły placuszek. Posmarować porcją masy makowej i zwinąć w roladkę. Przeciąć wzdłuż (nie do końca) i uformować serduszko (można przy tym zwinąć nieco boki).

  7. Pozostawić na blaszce na około 15 minut aż wyrosną. Następnie posmarować mlekiem i piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Ostudzone posmarować lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń