Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja przyjaciółka z liceum i studiów (pozdrawiam serdecznie Justynę) uwielbiała drożdżówki z makiem. Specjalnie dla niej i dla innych miłośników tego rodzaju wypieków podaję przepis na makowe, drożdżowe serca.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 674
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 49
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 223
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 358
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 144
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4635
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 674
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 49
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 223
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 358
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 144
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4635
Składniki
Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami cukru oraz letnim mlekiem. Rozczyn zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu.
Mąkę wymieszać z 4 łyżkami cukru, solą.
Dodać rozczyn drożdżowy, jajko i dokładnie wyrobić. Następnie dodać masło i ponownie wyrobić.
Ciasto zostawić do wyrośnięcia (ok. 40-45 minut) w ciepłe miejsce.
Zmielony mak połączyć ze śmietaną oraz 3 łyżkami cukru i amaretto.
Wyrośnięte ciasto oraz masę makową podzielić na 10 porcji. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na okrągły placuszek. Posmarować porcją masy makowej i zwinąć w roladkę. Przeciąć wzdłuż (nie do końca) i uformować serduszko (można przy tym zwinąć nieco boki).
Pozostawić na blaszce na około 15 minut aż wyrosną. Następnie posmarować mlekiem i piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Ostudzone posmarować lukrem.