Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec "Czarna Róża"

Makowiec Czarna Róża

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 72

Dodano:

Odsłon: 9462

Dość pracochłonne ale bardzo dobre ciasto.

Składniki

  • Ciasto: 60 dkg mąki
  • 10 dkg margaryny
  • 200 ml letniego mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dkg cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • puszka gotowej masy makowej
  • Krem: 1/2 l mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • budyń waniliowy
  • kostka masła
  • 3 żółtka
  • Polewa: 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki przegotowanej gorącej wody
  • 2 łyżki kakao
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Elementy ciasta: zagnieść wszystkie składniki na ciasto.Z ciasta uformować wałek i podzielić go na 6 równych części
    Dwie części ciasta rozwałkować dokładnie na dwa równe prostokąty wielkości dna średniej płaskiej blaszki do pieczenia .To będzie spód i góra ciasta.Z pozostałych będą rolady makowe.
    Upiec na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) prostokąty jeden po drugim.
    Piec w 180*C przez 10 min
    Pozostałe 4-ry części rozwałkować i zrolować kolejno każdą z nich. Wziąć jedną z pozostałych części ciasta i rozwałkować cienko na wielkość dna blaszki w której piekł się spód i góra.
    Po rozwałkowanym cieście rozsmarować 1/4 części masy makowej.
    Ciasto zwinąć luźno w roladę (tak jak standardową roladę makową) i położyć wzdłuż blaszki wyłożoną papierem do pieczenia
    Tak samo postąpić z pozostałymi 3-ma częściami.
    Wszystkie 4-ry rolady ułożyć obok siebie na blaszce i piec w nagrzanym do 180*C przez 20-25 minut aż nabiorą jasno bursztynowego koloru.
    Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.

  2. Masa budyniowa.
    Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. W 2/3 szklanki rozpuścić mąkę i budyń, dodać do utartych żółtek. Resztę mleka zagotować, na gotujące się mleko wlać żółtka z budyniem. Chwilę pogotować. Wystudzić. Masło utrzeć dodają po trochu zimnego budyniu.

    Polewa:
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę, margarynę, kakao i cukier postawić na gazie i mieszać do zagotowania. Gdy się zagotuje zdjąć z ognia i dodać rozpuszczona żelatynę. Gy zacznie lekko tężeć polać nią ciasto.

    Składanie ciasta:
    Pierwszy blat ciasta, połowa masy budyniowej ,rolady, druga połowa masy, drugi blat ciasta, polewa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń