Desery Przepis na:
Makowiec "Czarna Róża"


Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 72
Dodano: 07.01.2018
Odsłon: 9462
Składniki
- Ciasto: 60 dkg mąki
- 10 dkg margaryny
- 200 ml letniego mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 dkg cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- puszka gotowej masy makowej
- Krem: 1/2 l mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- budyń waniliowy
- kostka masła
- 3 żółtka
- Polewa: 2 łyżki margaryny
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki przegotowanej gorącej wody
- 2 łyżki kakao
> 6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Przygotowanie
-
Elementy ciasta: zagnieść wszystkie składniki na ciasto.Z ciasta uformować wałek i podzielić go na 6 równych części
Dwie części ciasta rozwałkować dokładnie na dwa równe prostokąty wielkości dna średniej płaskiej blaszki do pieczenia .To będzie spód i góra ciasta.Z pozostałych będą rolady makowe.
Upiec na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) prostokąty jeden po drugim.
Piec w 180*C przez 10 min
Pozostałe 4-ry części rozwałkować i zrolować kolejno każdą z nich. Wziąć jedną z pozostałych części ciasta i rozwałkować cienko na wielkość dna blaszki w której piekł się spód i góra.
Po rozwałkowanym cieście rozsmarować 1/4 części masy makowej.
Ciasto zwinąć luźno w roladę (tak jak standardową roladę makową) i położyć wzdłuż blaszki wyłożoną papierem do pieczenia
Tak samo postąpić z pozostałymi 3-ma częściami.
Wszystkie 4-ry rolady ułożyć obok siebie na blaszce i piec w nagrzanym do 180*C przez 20-25 minut aż nabiorą jasno bursztynowego koloru.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić. -
Masa budyniowa.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. W 2/3 szklanki rozpuścić mąkę i budyń, dodać do utartych żółtek. Resztę mleka zagotować, na gotujące się mleko wlać żółtka z budyniem. Chwilę pogotować. Wystudzić. Masło utrzeć dodają po trochu zimnego budyniu.
Polewa:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę, margarynę, kakao i cukier postawić na gazie i mieszać do zagotowania. Gdy się zagotuje zdjąć z ognia i dodać rozpuszczona żelatynę. Gy zacznie lekko tężeć polać nią ciasto.
Składanie ciasta:
Pierwszy blat ciasta, połowa masy budyniowej ,rolady, druga połowa masy, drugi blat ciasta, polewa.
Komentarze do przepisu (3)

Dolcevita-in-my-kitchen 08 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
Przepiekne, nie mozna oderwac oka :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 07 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
Super się prezentuje ;) i na pewno bardzo smaczne ;)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 07 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
Ciasto pracochłonne ale efekt....cudo!:)))))2 Kto głosował? | Odpowiedz