Do góry

Desery Przepis na:

Małe ciasto z owocami

Małe ciasto z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3

Dodano:

Odsłon: 1003

Ciasto bardzo łatwe i zawsze się udaje. Przepis na małą blaszkę 30x25 cm.

Składniki

  • jajka, 3
  • cukier, 3/4 szklanki
  • margaryna np. Kaśka, 1/2 paczki - roztopić
  • Mąka pszenna, 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana, 3 łyżki
  • olej, ja używam słonecznikowego, 3 łyżki
  • ocet, 1 łyżka
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • owoce - jabłka, 3-4 sztuki
  • zapach śmietankowy, kilka kropli
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Małe ciasto z owocami

Przygotowanie

  1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę

  2. Ciągle miksując dodajemy roztopioną i przestudzoną margarynę

  3. Dodajemy sypkie produkty - mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.

  4. Nie musimy miksować zbyt długo, wystarczy tyle, żeby składniki się połączyły. Wlewamy zapach śmietankowy.

  5. Na koniec dodajemy olej i w końcu ocet.

  6. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

  7. Na wierzchu układamy jabłka pokrojone w ósemki i posypujemy porzeczkami.

  8. Pieczemy w temp. 175 stopni do zrumienienia, czyli ok. 40 min. do godziny.

  9. Ciasto można zrobić z różnymi owocami - najlepsze jest połączenie jabłek i jakiegoś innego owocu np. śliwek, agrestu, wiśni. Pamiętajcie, że jeśli używacie soczystych owoców dawajcie ich mniej i starajcie się układać je na cieście tak, żeby sok nie wyciekał.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń