Do góry

Desery Przepis na:

Maliniak

Maliniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 43

Dodano:

Odsłon: 29802

niebo w gębie!

Składniki

  • PLACEK KRUCHY
  • zółtka, 6
  • cukier, 10 dag
  • cukier waniliowy, 1 łyżka
  • proszek do pieczenia, 1 łyżka
  • mąka, 20 dag
  • margaryna, 15 dag
  • beza
  • białka, 6
  • cukru, 25 dag
  • płatki migdałowe, 10 dag
  • MASA
  • śmietanki 30 %, 3
  • śmietan fix, 3
  • cukier puder, 3 łyżeczki
  • DODATKOWO
  • galaretka malinowa, 1
  • maliny (najlepiej mrożone), 1/2 kg
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Maliniak

Przygotowanie

  1. PLACEK KRUCHY: Żółtka, cukier, margaryne, cukier waniliowy utrzeć na puszytsą masę, dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Rozłożyć na 2 blaszki wyłożone pergaminem.

  2. BEZA: Białka ubić, dodać cukier. Bezę rozłożyć na oba ciasta po połowie, posypać migdałem. PIec 25 min w 160 stopniach.

  3. MASA: śmietanę, śmietan fix, cukier puder ubić. Galaretkę malinową rozpuścićw 1,5 szkl wody i tężejącą wymieszać z malinami.

  4. Składać: placek - 1/2 masy - 1/2 malin - 1/2masy - placek - 1/2 malin

  5. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

muckaa 22 lipca 2011 Ja nie rozmrażam, bo wtedy ładnie się galaretka zcina i nie trzeba czekać :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 12 czerwca 2010 ANGLIA-USA 1-1 ale było piekło! Dla poprawienia nastroju jest niebo czyli MALINIAK.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gosia29 11 czerwca 2010 smietanki 30%-3 szt-ale jaka pojemnosc tych smietanek?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

muckaa 11 czerwca 2010 liniusia, ja to robie tak: ze do rozpuszczonej galaretki jeszcze cieplej, wrzucam maliny prosto z zamrazalki, wtedy to sie ladnie laczy i szybko tezeje :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

linusia 11 czerwca 2010 chcialam zrobic to cisato wyglada rewelacujnie ale nie jestem pewna czy maliny nalezy rozmrozic (pewnie tak) i czy dodac je razem z sokiem czy odsaczyc je i dopiero zmieszac z galaretka???

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń