Do góry

Desery Przepis na:

Malinowa rozkosz

Malinowa rozkosz

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 346

Bezglutenowe, szybkie, bez pieczenia, a do tego bardzo smaczne :)

Składniki

  • 80g daktyli
  • 130 g orzechów nerkowca
  • 1,5 łyżeczki syropu klonowego
  • szczypta soli
  • 500 g schłodzonego mascarpone
  • 1 puszka 400 g schłodzonego mleka kokosowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • kartonowe pudełeczko świeżych malin
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Malinowa rozkosz

Przygotowanie

  1. Spód:
    W malakserze zmiksować daktyle, orzechy, sól i syrop klonowy. Okrągłą tortownicę (o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Przełożyć masę z malaksera do tortownicy i rozprowadzić go po całej powierzchni. Można lekko uklepać. Wstawić do lodówki na ok. godzinę.

  2. Krem:
    Z dobrze schłodzonego mleka kokosowego wybrać gęstą część (około pół puszki) i przełożyć do misy. Pozostałą część (wodę kokosową) można wykorzystać innego dania (na przykład do jaglanki, curry itp.)
    Do mleka kokosowego dodać mascarpone, cukier puder i cukier wanilinowy. Ubijać przez około 1 minutę (masa powinna zwiększyć objętość oraz stać się puszysta i sztywna). Na koniec dodać śmietan-fix'y i dokładnie zmiksować.

  3. Wykończenie:
    Masę wyłożyć na schłodzone dno tarty, wyłożyć od góry gęsto malinami i wstawić do lodówki do stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 21 sierpnia 2018 U mnie dzisiaj też z malinami :)
Świetne ciasto.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń