Do góry

Desery Przepis na:

Mielone ciasto z malinami

Mielone ciasto z malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 24

Dodano:

Odsłon: 192

Jedno z najsmaczniejszych ciast mielonych, jakie do tej pory upiekłam. Ciasto jest przepyszne, co tu ukrywać, zawiera sporo masła, a wiadomo, że co maślane, to cudowne w smaku. Do tego świeżo zerwane maliny i odrobina płatków migdałowych, co w konsekwencji daje nam uwodzicielski maślano-malinowy zapach, który prowokuje do zjedzenia ciasta jeszcze na ciepło. Masa świetnie nada się również na muffinki, ale wówczas należy skrócić czas pieczenia. Ciasto, poza tym, że smaczne, posiada jeszcze jedną ważną zaletę. Jest niesamowicie proste do przygotowania. Ale to już chyba domena wszystkich placków mielonych ????

Składniki

  • 200 g miękkiego masła, 90 g brązowego cukru, 225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 duże jajka, szczypta so
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mielone ciasto z malinami

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Piekarnik nagrzewamy do 180⁰C. Masło miksujemy z cukrem na gładką masę. Dodajemy pojedynczo jajka, następnie przesianą mąkę z proszkiem i na końcu mleko. Tak przygotowaną masę przekładamy na blaszkę (u mnie forma średnicy 23 cm.) Na masę wykładamy maliny i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 30 min do zarumienienia ciasta. Najlepiej wykonać próbę patyczka, bo jak wiemy różne piekarniki mają różne możliwości.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń