Do góry

Desery Przepis na:

Murzynek

Murzynek

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 24

Dodano:

Odsłon: 6109

Przepyszne ciasto, które moje dzieci mogłyby jeść codziennie .

Składniki

  • 1 kostka margaryny - ja używam palmy z murzynkiem
  • 2 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mleka lub wody
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ewentualnie jak ktoś lubi wiórki kokosowe
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Margarynę, mleko, cukier i kakao podgrzewamy do rozpuszczenia na małym ogniu.

  2. Masę gotujemy dalej na małym ogniu ok 20 min aż zgęstnieje. Następnie studzimy w wodnej kąpieli a potem odlewamy ok pół szklanki na polewę.

  3. Nastawiamy piekarnik na ok 175 °C. Formę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą (nadmiar usuwamy).
    Do wystudzonej masy dodajemy 4 żółtka a białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie miksujemy i dodajemy po trochu mąkę i proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Następnie masę łączymy delikatnie z ubitą pianą z białek.

  4. Masę wylewamy do przygotowanej formy i wstawiamy na środkowy poziom w piekarniku.
    Pieczemy ok 45 min sprawdzając patyczkiem pod koniec czy jest suche w środku.

  5. Wyjmujemy ciasto i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy przestygnie wierzch dekorujemy odstawianą w szklance polewą.
    Ciasto można jeść od razu. Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń