Do góry

Desery Przepis na:

murzynek klasyczny

murzynek klasyczny

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 48

Dodano:

Odsłon: 4316

to murzynek sięgający swoją recepturą o dwa pokolenia do tyłu. nigdy nie zawodzi smakiem, zawsze i przy każdej okazji wszystkim smakuje. :)

Składniki

  • 200g margaryny lub masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 czubate łyżki prawdziwego kakao
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. margarynę lub masło rozpuszczamy w dużym garnku. do rozpuszczonego dodajemy mleko, następnie cukier i na końcu kakao. zagotowujemy cały czas mieszając, by kakao nie zamieniało się w grudki. gotujemy około 5 minut. odlewamy 1/2 szklanki, a resztę masy studzimy.

  2. do ostudzonej masy dodajemy resztą składników (mąka, jajka, proszek do pieczenia), wszystko razem dokładnie miksujemy (masa będzie bardziej rzadka niż gęsta).

  3. piekarnik nagrzewamy do 180*C i pieczemy przez 40 minut.

  4. po upieczeniu ciasto studzimy i wtedy polewamy je odlaną wcześniej czekoladową masą. odstawiamy do zastygnięcia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 03 stycznia 2014 Już tylko jeden kawałeczek został :) szkoda z chęcią bym zjadła, smacznie wygląda

14 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń