Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja propozycja do mieszanka tego co najlepsze w napoleonce. Znajdziemy tu klasyczny krem napoleonkowy, który co zaskakujące świetnie komponuje się z drugim kremem kawowym. Obydwa kremy ze sobą nie rywalizują, a wręcz komponują. Napoleonka "Cappucino" to taka moja wariacja na temat właśnie wspomnianej tradycyjnej napoleonki. Co ciekawe do przygotowania tego deseru użyłam herbatników, co znacząco skróciło mój czas przygotowywania ciasta.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 248
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 180
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 248
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 180
Składniki
400 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka, mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy. Do gotującego się mleka dodajemy pozostałe mleko. mieszamy do momentu ponownego zagotowania i powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Gotowy krem chłodzimy w lodówce przez 30 minut. 400 ml zimnej śmietany ucieramy na puch. Dodajemy 100 g cukru pudru, kawę rozpuszczalna i 15 g śmietanfixu. Miksujemy. Na dnie kwadratowej formy układamy pierwszą warstwę herbatników. Układamy krem budyniowy. Na kremie budyniowym układamy krem kawowy. Na kremie kawowym układamy ostatnią warstwę herbatników. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Pozostałe 200 ml śmietany ubijamy. Dodajemy 100 g cukru pudru i 15 g śmietanfixu. Miksujemy. Układamy na wierzchu ciasta. Dowolnie dekorujemy.
Zapraszam na mojego bloga !