Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe oponki - ulubione mojej siostry ;)
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 2528
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 148
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4345
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 2528
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 148
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4345
Składniki
Do ciepłego mleka wsypać 1/3 szkl cukru i drożdże rozmieszać i zostawić w ciepłym miejscu, aż się wzburzą. W misce wymieszać mąkę, pozostały cukier i sól. W małej miseczce rozbełtać jajko, do którego dodać 4 łyżki wody. Do miski z mąką wlać powoli rozczyn drożdżowy i zacząć miksować na najniższych obrotach końcówkami do zagniatania ciasta. Później powoli wlewać jajko z wodą i letnie rozpuszczone masło. Przełączyć na maksymalną prędkość i miksować 10-15 min, aż ciasto utworzy gładką kulę. Przykryć miskę i włożyć na noc do lodówki. Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 8 -10 mm i wyciąć oponki. Zostawić do wyrośnięcia.Podrośnięte smażyć w szerokim garnku z grubym dnem lub frytkownicy 190°C i smażyć na złoty kolor. Udekorować wedle uznania cukier puder albo np rozgrzana czekolada. Wychodzi ok 27 szt średnicy 7cm / przepis wg Anity Chu - http://dessertfirstgirl.com/