Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe oponki - ulubione mojej siostry ;)
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1571
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231991
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5065
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1571
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231991
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5065
Składniki
Do ciepłego mleka wsypać 1/3 szkl cukru i drożdże rozmieszać i zostawić w ciepłym miejscu, aż się wzburzą. W misce wymieszać mąkę, pozostały cukier i sól. W małej miseczce rozbełtać jajko, do którego dodać 4 łyżki wody. Do miski z mąką wlać powoli rozczyn drożdżowy i zacząć miksować na najniższych obrotach końcówkami do zagniatania ciasta. Później powoli wlewać jajko z wodą i letnie rozpuszczone masło. Przełączyć na maksymalną prędkość i miksować 10-15 min, aż ciasto utworzy gładką kulę. Przykryć miskę i włożyć na noc do lodówki. Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 8 -10 mm i wyciąć oponki. Zostawić do wyrośnięcia.Podrośnięte smażyć w szerokim garnku z grubym dnem lub frytkownicy 190°C i smażyć na złoty kolor. Udekorować wedle uznania cukier puder albo np rozgrzana czekolada. Wychodzi ok 27 szt średnicy 7cm / przepis wg Anity Chu - http://dessertfirstgirl.com/