Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nadchodzący tydzień w pogodzie zapowiada się ciepło i coraz bardziej wiosennie co mnie ogromnie cieszy! Bo trzeba przyznać że tegoroczna zima dała się we znaki chyba większości z nas... Ostatki dla mnie, to taki znak zbliżającej się nieuchronnie wiosny a takie śliczne, złociste oponki już same w sobie kojarzą się ze słońcem!!....Po prostu nie można przejść koło nich obojętnie :)
Dzisiaj przygotowałam dorsza smażonego, lecz w trochę innej odsłonie bo w pa...
Odsłon: 36
Każda wędlina wykonana domowym sposobem jest lepsza od najlepszej sklepowej.
Odsłon: 117
Bardzo smaczna pasztetowa, bez zagęszczaczy jakimi są kaszka manna, bułka ta...
Odsłon: 210
Dzisiaj przygotowałam dorsza smażonego, lecz w trochę innej odsłonie bo w pa...
Odsłon: 36
Każda wędlina wykonana domowym sposobem jest lepsza od najlepszej sklepowej.
Odsłon: 117
Bardzo smaczna pasztetowa, bez zagęszczaczy jakimi są kaszka manna, bułka ta...
Odsłon: 210
Składniki
Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka, cukier, mąkę pszenną przesianą z sodą, mąkę pełnoziarnistą. Wyrabiamy ciasto i partiami rozwałkowujemy. Tylko nie za cienko bo oponki muszą być pulchne. Wycinamy okrągłą formą, krążki i w każdym, najlepiej kieliszkiem, wykrawamy środek. W końcu nazwa zobowiązuje !
Teraz smażenie i możecie to zrobić nawet na głębszej patelni bo oleju ma być tylko tyle by móc swobodnie ciasto przewrócić. Wcale nie trzeba ich "zatapiać". Ciasto delikatnie wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na lekki złoty kolor z obu stron. Usmażone odkładamy na papierowy ręcznik by odsączyć nadmiar oleju. Przestudzone oponki prószymy cukrem pudrem. Najlepiej smakują lekko ciepłe :) ale na zimno również są pyszne. Do kawy lub na podwieczorek i oczywiście na Tłusty Czwartek - gorąco polecam.