Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nadchodzący tydzień w pogodzie zapowiada się ciepło i coraz bardziej wiosennie co mnie ogromnie cieszy! Bo trzeba przyznać że tegoroczna zima dała się we znaki chyba większości z nas... Ostatki dla mnie, to taki znak zbliżającej się nieuchronnie wiosny a takie śliczne, złociste oponki już same w sobie kojarzą się ze słońcem!!....Po prostu nie można przejść koło nich obojętnie :)
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 119
Doskonałą lazanię z cukinii przygotujesz zastępując tradycyjny makaron plaste...
Odsłon: 976
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 114
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 88
Dziś moja ulubiona śniadaniowa zupka mocy SOPA PRIMITIVA z ziół i warzyw z ma...
Odsłon: 40
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 119
Doskonałą lazanię z cukinii przygotujesz zastępując tradycyjny makaron plaste...
Odsłon: 976
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 114
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 88
Dziś moja ulubiona śniadaniowa zupka mocy SOPA PRIMITIVA z ziół i warzyw z ma...
Odsłon: 40
Składniki
Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka, cukier, mąkę pszenną przesianą z sodą, mąkę pełnoziarnistą. Wyrabiamy ciasto i partiami rozwałkowujemy. Tylko nie za cienko bo oponki muszą być pulchne. Wycinamy okrągłą formą, krążki i w każdym, najlepiej kieliszkiem, wykrawamy środek. W końcu nazwa zobowiązuje !
Teraz smażenie i możecie to zrobić nawet na głębszej patelni bo oleju ma być tylko tyle by móc swobodnie ciasto przewrócić. Wcale nie trzeba ich "zatapiać". Ciasto delikatnie wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na lekki złoty kolor z obu stron. Usmażone odkładamy na papierowy ręcznik by odsączyć nadmiar oleju. Przestudzone oponki prószymy cukrem pudrem. Najlepiej smakują lekko ciepłe :) ale na zimno również są pyszne. Do kawy lub na podwieczorek i oczywiście na Tłusty Czwartek - gorąco polecam.