Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowy chrust

Orzechowy chrust

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 653

Dodano:

Odsłon: 6786

czyli faworki o smaku orzechowym, nie może ich zabraknąć podczas karnawału, doskonale smakują do gorącej kawy

Składniki

  • ¾ szkl. zmielonych orzechów włoskich,
  • ½ szkl. cukru pudru, 2 szkl. mąki, 3 żółtka, 1 całe jajko, 1 łyżka octu spirytusowego, szczypta soli,
  • olej do smażenia, cukier puder do posypania
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zmielone orzechy mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli, dodajemy po 1 żółtku, a na końcu jajko i ocet – mieszamy. Dodajemy mąkę i zagniatamy gładkie ciasto, odstawiamy na 15 min.

  2. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy, tniemy radełkiem na 3-4 cm trójkąty.

  3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 30 stycznia 2016 Pyszne, w moim ulubionym smaku :) Przepis zabieram do książki :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń