Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwy przepis na kruche babeczki z budyniem i owocami. Zawsze wychodzą przepyszne!
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 123
Królowa grilla :)
Odsłon: 1228
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 181
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 234
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 123
Królowa grilla :)
Odsłon: 1228
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 181
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 234
Składniki
Ciasto: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Przygotować formy do pieczenia babeczek. Mąkę wsypać na stolnicę lub do misy miksera, dodać pokrojone na kawałeczki zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Rozcierać palcami na drobną kruszonkę, następnie dodać żółtka (białka zachować do bezy) i zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę. Włożyć do lodówki na 30 minut. Wyłożyć ciasto do foremek i spód podziurkować widelcem. Wstawić do piekarnika, piec 35 minut w 170 stopniach.
Bardzo dokładnie oddziel żółtka od białek. Do rondelka z trzema żółtkami dodaj też łyżeczkę masła. Wsyp cukier waniliowy. Do rondelka wlej jedną szklankę mleka, czyli 250 ml mleka. Całość podgrzewaj chwilę na małej mocy palnika jednocześnie mieszając dokładnie wszystkie składniki. Żółtka powinny być wymieszane z mlekiem na jednolity płyn. Cały czas podgrzewaj słodkie mleko w rondelku. W tym czasie w mniejszym naczyniu wymieszaj dokładnie 30 gramów, czyli trzy płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej z druga szklanką mleka. Gdy słodkie mleko zacznie się delikatnie gotować możesz zacząć wlewać mleko ze skrobią. Wlewaj takie mleko cienką strużką do garnka z gotującym się słodkim mlekiem. W tym samym czasie mieszaj słodkie mleko w garnku. Gdy wszystkie składniki są już połączone, nadal mieszaj budyń na odrobinę wyższej niż mała moc palnika. Mieszaj budyń do zagotowania i zgęstnienia. Potem jeszcze chwilę i wyłącz palnik.
Wyłóż budyń do babeczek z kruchego ciasta. Na budyń ułóż swoje ulubione owoce, ja wybrałam truskawki, czerwoną porzeczkę, borówki i jagody.
Babeczki są gotowe do spożycia. Smacznego!