Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 961
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 809
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12550
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 961
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 809
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12550
Składniki
Rozczyn:drożdże,cukier,mąka,ciepłe mleko-mieszamy.odstawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy wyrośnie, wlewamy żółtka utarte z cukrem i całym jajkiem,dodajemy mleko(ciepłe),mąkę, sok z cytryny,startą skórkę z cytryny,szczyptę soli..Wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy roztopione masło, dalej wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Nabieramy łyżką porcje ciasta,natłuszczonymi palcami formujemy krążki,wkładamy marmoladę i zlepiamy. Zlepioną stroną układamy na stolnicy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte pączki wkładamy na rozgrzany tłuszcz(zlepioną stroną), smażymy do zarumienienia na obie strony. Wykładamy na papierowy ręcznik. Potem posypujemy pudrem cukrem.:)