Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1110
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 945
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1214
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 276
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1110
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 945
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1214
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 276
Składniki
W miseczce rozrobić dokładnie drożdże, 1 łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, 1/2 szklanki mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miseczki wrzucić żółtka, cukier, i połowę cukru waniliowego. Ucierać na puszystą i kremową masę najlepiej na garnkiem z gorącą wodą. Mąkę przesiać do dużej miski. Podrośnięte drożdże i utarte żółtka dodać do mąki. Ciasto wyrabiać ręką dodając tyle ciepłego mleka aby ciasto było miękkie i pulchne. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wlewać stopniowo rozpuszczone ale ciepłe masło i wyrabiać aż ciasto będzie łatwo odchodzić od ręki i od miski. Dodać startą i smażoną skórkę z pomarańcza i spirytus. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość) Gdy już wyrośnie formujemy małe placuszki w środek nakładamy nadzienie i sklejamy robiąc małe pączki. Układamy na desce wysypanej mąką i przykrywamy ściereczką na 15 minut. Smażymy na gorącym oleju a obu stron na złoty kolor. Smacznego :)