Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste a przy tym bardzo smaczne.
Warto zacząć od włączenia piekarnika.
Na stolnicę wysypujemy cukier, tak aby równo ją pokrył. Na tak wysypany cukier rozkładamy gotowe ciasto francuskie w ten sposób, że na górze mamy papier , w który ciasto było zawinięte. Ja używam schłodzonego ciasta z Biedronki. Następnie dociskami dłońmi ciasto do stolnicy aby w jego spodnią część wbił się cukier. Można też potraktować ciasto wałkiem.
Ściągamy z wierzchu ciasta papier. Na wierzch lejemy cienką stróżką miód i posypujemy opcjonalnie cynamonem, lub wiórkami, lub płatkami migdałowymi, lub tym co lubimy np. orzechami mielonymi.
Teraz całość zawijamy dość luźno w rulon i kroimy w cienkie plasterki, takie około 5-8 mm. Następnie układamy plasterki na wyłożonej pergaminem blasze i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor ok. 12-14 minut w temp. 180 stopni. Podaję temperaturę i czas według mojego piekarnika - elektryczny z termoobiegiem.
Sprawdzony przepis na "Pikantne palmiery do kremowych zup"
Odsłon: 18
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 238
Lekka sałatka z tuńczykiem to świetna propozycja na lunch, obiad lub kolację....
Odsłon: 57
Pyszna i szybka sałatka z pomidorami czerwoną cebulę i żółtym serem posypana...
Odsłon: 137
Lekka sałatka idealna na lunch lub jako dodatek do obiadu, lub grilla. Bób to...
Odsłon: 163
Mam dla Was dzisiaj pomysł na przepyszną i orzeźwiającą sałatkę, która nada s...
Odsłon: 135
Pyszna i pożywna sałatka z ciecierzycą i warzywami.Idealna na letni wieczór l...
Odsłon: 219
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 238
Lekka sałatka z tuńczykiem to świetna propozycja na lunch, obiad lub kolację....
Odsłon: 57
Pyszna i szybka sałatka z pomidorami czerwoną cebulę i żółtym serem posypana...
Odsłon: 137
Lekka sałatka idealna na lunch lub jako dodatek do obiadu, lub grilla. Bób to...
Odsłon: 163
Mam dla Was dzisiaj pomysł na przepyszną i orzeźwiającą sałatkę, która nada s...
Odsłon: 135
Pyszna i pożywna sałatka z ciecierzycą i warzywami.Idealna na letni wieczór l...
Odsłon: 219
Składniki
Warto zacząć od włączenia piekarnika. Na stolnicę wysypujemy cukier, tak aby równo ją pokrył. Na tak wysypany cukier rozkładamy gotowe ciasto francuskie w ten sposób, że na górze mamy papier , w który ciasto było zawinięte. Ja używam schłodzonego ciasta z Biedronki. Następnie dociskami dłońmi ciasto do stolnicy aby w jego spodnią część wbił się cukier. Można też potraktować ciasto wałkiem.
Ściągamy z wierzchu ciasta papier. Na wierzch lejemy cienką stróżką miód i posypujemy opcjonalnie cynamonem, lub wiórkami, lub płatkami migdałowymi, lub tym co lubimy np. orzechami mielonymi.
Teraz całość zawijamy dość luźno w rulon i kroimy w cienkie plasterki, takie około 5-8 mm. Następnie układamy plasterki na wyłożonej pergaminem blasze i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor ok. 12-14 minut w temp. 180 stopni. Podaję temperaturę i czas według mojego piekarnika - elektryczny z termoobiegiem.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto na upalne dni
Desery
Ciasto z truskawkami
Desery
Gorące ciasto mleczne.
Desery
Orzeszki z kajmakiem
Ciasto na upalne dni
Kiedy na dworze skwar, przygotuj szybkie ciasto bez pieczenia, które świetnie...
Odsłon: 195
Ciasto z truskawkami
Proste ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką, które wychodzi miękkie i de...
Odsłon: 248