Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Składniki
Warto zacząć od włączenia piekarnika. Na stolnicę wysypujemy cukier, tak aby równo ją pokrył. Na tak wysypany cukier rozkładamy gotowe ciasto francuskie w ten sposób, że na górze mamy papier , w który ciasto było zawinięte. Ja używam schłodzonego ciasta z Biedronki. Następnie dociskami dłońmi ciasto do stolnicy aby w jego spodnią część wbił się cukier. Można też potraktować ciasto wałkiem.
Ściągamy z wierzchu ciasta papier. Na wierzch lejemy cienką stróżką miód i posypujemy opcjonalnie cynamonem, lub wiórkami, lub płatkami migdałowymi, lub tym co lubimy np. orzechami mielonymi.
Teraz całość zawijamy dość luźno w rulon i kroimy w cienkie plasterki, takie około 5-8 mm. Następnie układamy plasterki na wyłożonej pergaminem blasze i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor ok. 12-14 minut w temp. 180 stopni. Podaję temperaturę i czas według mojego piekarnika - elektryczny z termoobiegiem.