Do góry

Desery Przepis na:

Piece montee, czyli ptysie na choince

Piece montee, czyli ptysie na choince

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 179

Dodano:

Odsłon: 175

Pomysłowe wykorzystanie ciastek ptysiowych, jako dekoracyjne ciasto świąteczne...

Składniki

  • Ciasto ptysiowe: 130 g masła 200 g mąki 1 szklanka wody (200 ml) szczypta soli 4 jajka <> Nadzienie: budyń śmietankow
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Piece montee, czyli ptysie na choince

Przygotowanie

  1. Ciasto parzone.

    W garnku zagotować wodę z masłem, dodając szczyptę soli. Po rozpuszczeniu składników dodać mąkę energicznie mieszając przez 5 minut na małym ogniu. Zestawić do schłodzenia na 20 minut.

    Miksować na gładką masę dodając po jednym jajku.

    Na przygotowaną blachę z papierem do pieczenia wycisnąć za pomocą rękawa cukierniczego ciasto, formując ptysie. Należy pozostawić dość duże odstępy pomiędzy ptysiami, ponieważ powiększą swoją objętość po pieczeniu.

    Piec w temperaturze 200 st. C przez 20 minut z funkcją piekarnika góra – dół.

  2. Nadzienie.

    W moim przypadku był to budyń śmietankowy wykonany tylko z 250 ml mleka w celu uzyskania większej gęstości. Po schłodzeniu masy, ptysie napełnić za pomocą rękawa cukierniczego.

  3. Karmel i montaż choinki.

    Do garnka wsypać 1/2 szklanki cukru i zalać wodą, tak żeby jej poziom nieznacznie zakrył cukier. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień i gotować do zmiany koloru na jasnobrązowy. Jeżeli mamy termometr, temperatura powinna wskazywać minimum 120 st. C. Wtedy zaczyna się proces karmelizacji więcej.

    UWAGA: nie mieszać karmelu, ponieważ możemy go w ten sposób popsuć.

    Ptysie układać piętrami od dołu choinki, zanurzając spód w karmelu. Do środka można włożyć pozostałe ptysie luzem bez dodatku karmelu.

  4. Dekorowanie.

    Karmel w zasadzie służy jako spoiwo, ale można go wykorzystać do dekoracji i stworzyć piękne serpentyny. Reszty dopełnia gęsty krem na margarynie z barwnikiem oraz cukier puder.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń