Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki świąteczne (miękkie)

Przepis dnia 2019-12-02
Pierniczki świąteczne (miękkie)

Autor:

Przepisów i artykułów: 169 Ocena: 2538

Dodano:

Odsłon: 2088

Urok świąt to wspólne spędzanie czasu. Cudownie się go spędza podczas chociażby robienia pierniczków!

Składniki

  • 35 dkg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 dkg masła
  • 1 jajko
  • 20 dkg miodu
  • 3 dkg cukru pudru
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • odrobina gorącej wody
  • Dodatkowo:
  • mąka do podsypania
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiałam. Dodałam masło, jajko, cukier puder, miód, przyprawę do piernika. Zagniotłam ciasto i rozwałkowałam na grubość 2-3 mm. Wycinałam pierniczki i układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w 180 stopniach przez 8-10 minut.


  2. Kilka pierniczków udekorowałam lukrem. Uwierciłam cukier puder z sokiem cytryny i gorącą wodą. Posmarowałam i odstawiłam do ostygnięcia.


    * podczas wałkowania podsypywałam ciasto mąką

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń