Desery Przepis na:
Pierniczki świąteczne (miękkie)

Przepisów i artykułów: 169 Ocena: 2538
Dodano: 26.11.2019
Odsłon: 2088
Składniki
- 35 dkg mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 dkg masła
- 1 jajko
- 20 dkg miodu
- 3 dkg cukru pudru
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
- odrobina gorącej wody
- Dodatkowo:
- mąka do podsypania
> 6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiałam. Dodałam masło, jajko, cukier puder, miód, przyprawę do piernika. Zagniotłam ciasto i rozwałkowałam na grubość 2-3 mm. Wycinałam pierniczki i układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w 180 stopniach przez 8-10 minut.
-
Kilka pierniczków udekorowałam lukrem. Uwierciłam cukier puder z sokiem cytryny i gorącą wodą. Posmarowałam i odstawiłam do ostygnięcia.
* podczas wałkowania podsypywałam ciasto mąką
Komentarze do przepisu (5)

KulinarnaChwila 27 listopadaZgłoś do usunięcia
Śliczne i pyszne:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 27 listopadaZgłoś do usunięcia
Jakie piekne ksztalty!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 27 listopadaZgłoś do usunięcia
Pyszne i śliczne :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

slodkisentyment 26 listopadaZgłoś do usunięcia
Cudowne :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

szpileczkiibabeczkiblog 26 listopadaZgłoś do usunięcia
Mniam ;)1 Kto głosował? | Odpowiedz