Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Polsce jednym z najpopularniejszych ciast jest piernik. Przepisów na to ciasto znajdziemy bardzo dużo. Zaletą piernika są przyprawy. Aromatyczny imbir, cynamon, nutka pieprzu. Miód, który stanowi doskonały zamiennik cukru, a zarazem nadaje ciastu specyficznego zapachu i smaku. Nie kiedy możemy spotkać piernika z dodatkiem orzechów czy rodzynek. Ja jednak preferuję wersję bez takich dodatków. Moim zdaniem do takiego tradycyjnego ciasta nie potrzeba nic dodawać.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 381
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15043
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1812
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 17543
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 381
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15043
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1812
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 17543
Składniki
Żółtka oddziel od białek. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodawaj stopniowo żółtka. Następnie dodaje miód i krótko miksuj. Do masy przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika. Ponownie miksujemy. Z białek ubijamy pianę, którą dodajemy do masy. Mieszamy. Do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą wlewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut. Studzimy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy piernika.