Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Polsce jednym z najpopularniejszych ciast jest piernik. Przepisów na to ciasto znajdziemy bardzo dużo. Zaletą piernika są przyprawy. Aromatyczny imbir, cynamon, nutka pieprzu. Miód, który stanowi doskonały zamiennik cukru, a zarazem nadaje ciastu specyficznego zapachu i smaku. Nie kiedy możemy spotkać piernika z dodatkiem orzechów czy rodzynek. Ja jednak preferuję wersję bez takich dodatków. Moim zdaniem do takiego tradycyjnego ciasta nie potrzeba nic dodawać.
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3801
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41907
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 451
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 259
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 395
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3801
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41907
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 451
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 259
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 395
Składniki
Żółtka oddziel od białek. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodawaj stopniowo żółtka. Następnie dodaje miód i krótko miksuj. Do masy przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika. Ponownie miksujemy. Z białek ubijamy pianę, którą dodajemy do masy. Mieszamy. Do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą wlewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut. Studzimy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy piernika.