Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny piernik marchewkowy, który świetnie sprawdzi się na Święta. Do jego zrobienia potrzebna będzie tylko garstka składników. Piernik jest bardzo smaczny i wilgotny. Można go przełożyć powidłami lub kremem i polać ulubiona polewa. Można go zrobić na „ostatnia chwile.”
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5359
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 828
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 941
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 154
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5359
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 828
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 941
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 154
Składniki
Połowę z podanej porcji cukru, rozpuścić w rondelku. Rozpuszczającego się cukru nie należy mieszać. Kiedy cukier się rozpuści, garnek zdjąć z grzania i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
W misce utrzeć żółtka z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do utartych żółtek dodać utartą na drobnych oczkach marchewkę, lekko wymieszać i do miski przesiać make z sodą. Ciasto dobrze wymieszać i dodać przyprawę do piernika. Następnie do ciasta wlać jeszcze ciepły karmel i całość dobrze wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i ponownie wymieszać do połączenia się składników.
Gotową masę przelać do keksówki i piec w nagrzanym piekarniku, funkcja góra – dół. W 180 stopniach C do suchego patyczka około 40 – 50 minut. Upieczone ciasto trzymać w formie przez 15 – 20 minut, a następnie wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Ostudzony piernik przekroić wzdłuż, na pół i przełożyć powidłami lub kremem. Złożyć i polać lukrem lub ulubioną polewą. Smacznego!