Do góry

Desery Przepis na:

Piernik parzony

Piernik parzony

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4650

Dodano:

Odsłon: 1760

Piernik parzony na sztucznym miodzie. Tańsza alternatywa dla tego upieczonego na miodzie prawdziwym. Tańsza nie oznacza gorsza! Piernik jest bardzo smaczny. Dodatkowo można go ubogacić bakaliami: rodzynkami czy orzechami albo przełożyć marmoladą. Każda wersja będzie smakowita. Tu prezentuję podstawową wersję tego wypieku.

Składniki

  • 45 dkg przesianej mąki
  • 5 jajek
  • 12 dkg masła bądź margaryny
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dkg sztucznego miodu
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • opcjonalnie bakalie bądź marmolada
  • Składniki na polewę czekoladową:
  • 3 łyżki kakao
  • 10 dkg masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • Dodatkowo:
  • posypka do ciasta
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Piernik parzony

Przygotowanie

  1. Cukier, miód, śmietanę, masło i przyprawę do piernika włożyłam do rondla i ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia. Odstawiłam z ognia i dodałam przesianą mąkę. Energicznie mieszałam by zapobiec powstawaniu grudek. Pozostawiłam do wystygnięcia.

  2. Żółtka oddzieliłam od białek i wymieszałam z letnim ciastem, dodałam również sodę i amoniak.

    Białka ubiłam na sztywną pianę i szpatułką delikatnie wymieszałam z ciastem.
    Przelałam do dwóch keksówek i piekłam przez ok. 1 godzinę w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach.

  3. Zrobiłam polewę. Masło roztopiłam z cukrem i kakao. Wymieszałam i dodałam żelatynę rozpuszczoną w 1/5 szklance gorącej wody.
    Polałam ciasto i udekorowałam posypką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 10 grudnia 2019 To i ja poproszę chociaż jeden kawałek :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 grudnia 2019 Super, pycha :) Nawet teraz zjadłbym ze dwa takie ukrojone kawałki ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 09 grudnia 2019 Nono, będzie smacznie!a sztuczny miód tez jest smaczny , kojarzy się z dzieciństwem.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń