Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 290
Dodano: 22.04.2011
Odsłon: 23213
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Śliwki pokroić w paski, wrzucić na wodę zagotowaną z cukrem. Gotować 5 minut. Odstawić i ostudzić. Zimne zalać wódką na 10-12 godz. Po tym czasie dokładnie odsączyć na sitku. Nie wylewać wódki!!
Z podanych składników upiec biszkopt, jaja ubić z cukrem do białości, delikatnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu wlać olej. Piec ok 30 min. Wyjąć i przestudzić.
Miękkie masło zmiksować z Nutellą, dodać kilka łyżek wódki śliwkowej (tej po odsączeniu śliwek.
Zimny biszkopt przekroić na pół. Dolną warstwę nasączyć wódką śliwkową. Wyłożyć 3/4 kremu, przykryć druga połówka biszkopta. Nasączyć odrobina wódki, rozsmarować resztę kremu. Poukładać śliwki. Polać w ozdobne esy-floresy gotową polewą czekoladową (najlepiej pełnomleczną).
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

mimi619 25 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Pyysznie ! :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

mufinka 14 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Ale pyszności! Nie jestem "strasznym" łasuchem, ale temu ciastu nie oparłabym się... ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Joasia2 26 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Jedynym jego mankamentem jest to, że bardzo szybko znika a cały czas ma sie ochotę na "jeszcze jeden malutki kawałeczek"...0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 26 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
To ciasto ma w sobie wszystko co lubię :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

porta 26 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Wyszła Ci ta śliwka bajecznie, jak zwykle zresztą.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Netka34 24 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
zdecydowanie do ulubionych, ze wzgl na sliwki i nutelle, nie alk;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Boschka 23 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Kurczę, to musi być bardzo dobre... ;-)) uwielbiam suszone śliwki... ;-) do ulubionych i do wypróbowania;-)0 Kto głosował? | Odpowiedz