Do góry

Desery Przepis na:

PLACEK KRÓLEWSKI

PLACEK KRÓLEWSKI

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 69

Dodano:

Odsłon: 2999

przekładaniec nie najtrudniejszy w wykonaniu a taki smaczny :)

Składniki

  • mąka (może być tortowa zmieszana z pszenną), 31 dkg
  • cukier, 25 dkg
  • Miód, 2 łyżki
  • soda oczyszczona, 1 lyżeczka
  • jajka, 5
  • margaryna, 40 dkg
  • woda, 2 łyżki
  • Mąka pszenna, 0,5 szklanki + 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana, 0,5 szklanki +1 łyżka
  • proszek d pieczenia, 1 lyżeczka
  • mleko, 0,5 litra
  • cukier waniliowy, 2 opakowania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
PLACEK KRÓLEWSKI

Przygotowanie

  1. 30 dkg mąki (tortowej z pszenną), 15 dkg cukru, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę sody, jajko i 15 dkg margaryny zagnieść, podzielić na 2 placki i upiec każdy osobno. Ubić pianę z 4 białek. Dodawać po żółtku i po pół łyżki wody. Dosypać po pół szklanki mąki przennej i ziemniaczanej i proszek do pieczenia. Upiec biszkopt. MASA: Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki, dodać po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej, wymieszać. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem i cukrem waniciowym. Do gotujacego się mleka wlać wymieszane mąki i ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodać kostkę margaryny i dobrze rozmieszać. Gorącą masą przełożyć placki tak, aby biszkopt był w środku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń