Do góry

Desery Przepis na:

Plecionka makowo-śmietanowo-brzoskwiniowa

Plecionka makowo-śmietanowo-brzoskwiniowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 310

Dodano:

Odsłon: 1365

ciasto lekkie i przyjemne dla oka

Składniki

  • Ciasto: 4jajka,10dkg cukru,10dkg trzykrotnie zmielonego maku,5dkg mąki pszennej,
  • 1płaska łyżka mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Do przełożenia: 700ml śmietany kremówki,puszka brzoskwiń,3 łyżki cukru pudru,
  • 3 op.fix-u do śmietany, 1 łyżka żelatyny.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Plecionka makowo-śmietanowo-brzoskwiniowa

Przygotowanie

  1. Białka ubić z cukrem na sztywno,delikatnie wymieszać z żółtkami i dodać obie mąki połączone z makiem i proszkiem do pieczenia. 2. Ciasto przełożyć do długiej foremki (np.keksówki) wyłożonej papierem do piecz.i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 min. 3.Ostudzić i przekroić na 4 cienkie placki.Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę (zostawić 2 połówki do dekoracji).Połowę zalewy z brzoskwiń zagotować i rozpuścić w niej żelatynę .Przestudzić i połączyć z pokrojonymi brzoskwiniami.Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i 3 fixami ,rozłożyć na 3 plackach(zostawić trochę do dekoracji. 4.Na śmietanę wyłożyć brzoskwinie w tężejącej zalewie,poskładać ciasto przykrywając kolejnym plackiem.Obłożyć wierzch pozostawioną śmietanką i brzoskwiniami według własnego gustu.Można wykonać plecionkę używając szprycy i płaskiej tylki do listków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń